Saturday 15 October 2016

KETOPRAK..INDONESIAN FOOD STREET


Ketoprak...
Famous Indonesian Street Food
Itu yang aku tengok kat rancangan
"Luke Nguyen: Street Food Asia"
Tengok kat Astro AFC...
Hari Selasa malam tu tengok..
Hari Rabu malam dah dapat makan...


Hari Rabu tu mak aku puasa..
Tu sebab malam baru dapat makan..
Mak aku masak Ketoprak ni untuk iftar...


Dalam Ketoprak tu ada Lontong Daun Pisang...mihun celur...taugeh...tauhu...
Disitam kuah sos kacang..
Ditabur Keropok & ada telur rebus...
Tapi bila dah makan baruvingat lupa nak rebus telur...
Hahaha...redho jer la sebab dah azan maghrib...
Sebenarnya mak aku yang beria-ia sangat nak masak & nak makan Ketoprak ni
Mak aku kata kaau nak gi Jakarta tu boleh drive kereta jer...malam tu juga mak aku nk gi...
Yer ker...?
Tu kata mak aku la...
Hahaha...
Aku..?
Mmm..memang masa tengok kat TV tu rasa nak makan ..
Tapi xde lah sampai teringat-ingat
Masa tengok Luke Nguyen tu makan kat warung tepi jalan kat Jakarta tu memang nampak sedap...
Dah la dia  cakap murah...x sampai 1 Dollar..
Tapi mak aku kata masa mak aku gi Indon x jumpa pun makanan ni..
Bakso banyak lah jumpa..
Kata mak aku mungkin tempat yang mak aku gi tu kat Padang & Bukit Tinggi...kat Sumatra...
Bukan Jakarka yang letaknya di Pulau Jawa..
Eh..betul ke..
Kena tengok peta dunia jap...hihihi


Antara bahan Ketoprak..


Selalu nampak keropok ni..
Cantikk...colourfull
Orang Indon pangil ni KERUPUK KANJI
Tapi x tau plak untuk Ketoprak...
Patut orang Indon selalu beli..

Lontong Daun Pisang..
Dah tulis dalam entri
sebelum ni..

Kuah Ketoprak...a.k.a peanut sauce in the making...
Tengok kat TV...penjual ketoprak tu guna lesubg batu Indon yang dipanggil "ulek"
Tapi ni mak aku kata guna blender jer
Tentunya yang ori dari Indon tu lagi best ar...


Sos yang dah siap...

Dua pinggan Ketoprak...
Satu aku..
Satu mak aku nyer...
Untuk iftar...
Mak aku makan licinnnnnnn
Aku..?
Separuh sahaja sebab pedasssssss...
Tapi sedappppppp

KETOPRAK...versi mak aku
2 batang lontong
2 tauhu goreng
2 tempe goreng
2 genggam tauge celur
2 telur rebus(lupa)
2 genggam keropok kanji- digoreng
Bawang goreng(lupa juga)
Kicap

Sos Kacang:
1/2 cawan kacang tanah
2 bawang putih
Segenggam cili padi merah
1/4 gula nissey(gula melaka)
1 sudu teh asam jawa
Sikit garam
1. Goreng tauhu & tempe & potong
2. Untuk Sos
 - goreng bawang putih & cili padi hingga masak
- goreng pula kacang tanah hingga garing.
- masukkan kacang tanah,bawang putih,cili padu,sikit garam,gula melaka,air asam jawa & sikit air panas..
- blend hingga halus
3. Untuk hidang...
Potong lontong
Letak juga tauhu,tempe,telur rebus,tabur bawang goreng..sikit mihun celur,taugeh celur & siram kuahnya..renjis sikit kicap manis
Akhir sekali tabur keropok kanji

**Nak makan yang ori...kena la gi Indonesia...
Heeeeee


No comments:

Post a Comment