Tuesday 11 October 2016

MIHUN LADA HITAM

Mihun Lada Hitam...
Dinner malam semalam..
Bepeluhhh..
Black pepper kot...
Memang la pedas...panas...berpeluh..!!
Tapi sedappppp


Lintas langsung...
Live dari dalam kuali...
Heeee
Habis...selesai makan berdua mak aku...


Mihun Lada Hitam vs Teh O Ais...
Huh kekenyangan yang amat..
Dah lama juga mak aku x masak mihun lada hitam ni..
Ni pun asalnya mak aku kata  nak masak mihun biasa tu ..
Tapi sebab tengok peti ais kicap dah habis...
So,mak aku kata tukar plan buat Mihun Lada Hitam...
Sebabnya mihun dah rendam...
TAPI...
Aku rasa macam baru beberapa hari lepas kicap tu ada lagi stok dalam peti ais...
Hmmmm...mana pergi kicap tu...
Dah 10 minit fikir baru dapat jawapan...
Rupanya mak aku kata dah terguna untuk buat Jeruk Dabai..
mmmm....


Tapi siyes sedap Mihun Lada Hitam ni...
Sebab lapar kot...
Tapi memang sedap kot...
Hihihi...

MIHUN LADA HITAM..mak aku
1/2 pkt mihun-rendam lembut
1 keping daging-potong
1/2 btg carrot-racik panjang
1/2 kuib daging
1 pokok daun sup
1/2 bawang besar-hiris
1 sudu besar lada hitam-tumbuk
3 sudu minyak
Sikit garam

1.Panaskan minyak & tumis bawang besar.
2.Bila bawang layu masukkan daging & sikit air
3. Masak hingga daging empuk.
4.Masukkan carrot & kiub daging
5.Masukkan pula garam & mihun serta sikit air supaya mihun lembut.Kacau-kacau hingga mihun lembut dam masak
6. Taburkan lada hitam tumbuk sambil dikacau gaul.
7.Akhir sekali masukkan daun sup & tutup api..siap

No comments:

Post a Comment