Thursday, 6 November 2025

GLOWING HIBISCUS SELEPAS TIGA BULAN 🌺

Baru lepas menjamah sebungkus nasi lemak daun pisang bersama secawan teh panas .Tadi pergi ronda kawasan kejap..melinjau Laman Glowing Hibiscus 🌺 


Asalnya nak join petik terung terung,tapi rupanya depa petik awal tadi...belum pukul 8 depa dah kat kebun...Pukul 9 depa dah siap pack sebab ada tempahan 10kg pagi ni..

Jom la tengok pokok bunga raya yang saya tanam  selama 3  bulan saya di sini....Kalau ikut dah 4 bulan di sini tapi bulan pertama tu kita orientasi la kan...Bukan murid & pelajar universiti je ada orientasi...kita yang tua ni pun kena orientasi juga.Maklumlah kita newbie dalam berkebun ni kan...Bulan pertama ikut-ikut depa & tengok-tengok je depa berkebun.Belajar ilmu berkebun sikit-sikit..Dari zero taktau apa langsung....Bulan ke-2 baru depa bagi satu sudut Hibiscus Glowing ni untuk permulaan...pokok yang mudah dijaga untuk biasakan diri..Tapi saya tetap juga ikut depanke kebun sayur sebab kebun sayur lebih seronok...nampak proses tumbesaran & dapat kutip hasil.Bunga raya ni lebih kepada depa nak bagi saya bersemangat sikit sebab tanam pokok dah ada tunas kan....hihihi..Depa bagi sudut lebih kurang  20"x10" untuk saya rasa "memiliki" kawasan sendiri...hihihi

Kini dah tiga bulan menaman mai kita tengok pokok bunga raya tersebut....Jom...


Hati berbunga bila lihat pokok kita tanam dah mengeluarkan bunganya ..Bibit bunga ni beli kat shopee...Bayu tolong belikan ....


Spesis tak tau nama...hihihi
Main tanam je...daunnya batik hijau putih.Dah besar pokoknya
Pernah berbunga dah beberapa minggu lepas...merah bunganya.


Ni spesis daun batik hijau pink....kecik je lagi pokoknya tapi dah jeluar bubga sebab ditanam dengan keratan batang kan..




Tanam dari tunggul asal yang dah agak besar..Cepat la dia membesar.

Ni bunganya nan sekuntum..




Ni spesis bunga raya warna pink...Daun dah mula lebat



Ni pun spesis yang saka tapi masih ketot... .ada bunga sebab keratan batang


Antara yang sedang berdaun lebat...Baru belajar perpucuk dan berkudup...Tak lama lagi kembang la bunganya.


Ada yang dah mula berkudup

Ada spesis bunga purple sedang berkudup tapi belum kembang


Ni spesis daun batik hijau pink...
Tengok gambar baru perasan rumput dh panjang🤭


Sekali pandang dah macam kubur pulak kan..🙈Ni yang baru berumur dua bulan...lambat sikit dari yang lain sebab semaian dari ranting pendek sejengkal saja..Takpa kita bela slow-slow



Dah tak tau nama anak pokok mana rumput🤣
SRasa macam baru je cabut rumput tu...Sekali dalam gambar...Nah, panjang rumput!


Dari sejengkal ranting disemai dalam cawan minumanan plastik tu...baru sebesar ini.
Banyak spesis berbeza tapi tak sempat kenal lagi sebab bunga belum keluar...Beli anak pokok yang kecik sebab nak murah kan🤣


6 pokok tepi tebing ni masih muda belia...kecik lagi.....kena sabar tinggu depa membesar.
Kena tanda dengan batu bata...untuk elakkan terpijak...



Ni pun spesis hibiscus..



Sebab bunganya spesis bunga hibiscus jugak...


Ni buah asam paya..Saya beli daun asam paya buat masak sardin...Rantingnya saya semai  & tanam sini...Tapi macam kurus je takmau merimbun

Nanti nak beli lagi beberapa spesis...


Ada yang cepat membesar..Ada yang lambat..Maklumlah yang menanam pun baru belajar....Pokok pun baru nak kenal tangan...In shaa Alllah nanti nak tambah beberapa spesis lagi...








Tengok jam dah pukul 10++
Perut dah lapar.Tadi ada bawa bekal nasi lemak daun pisang..Beli je 15 bungkus tadi...Saya dah asingkan sebungkus untuk makan...Bakinya letak atas meja pantry.



Lalu tepi  pokok salam ni.Tapi tak banyak pucuk sebab tidak dipangkas


Buah pun lebat tapi belum masak...Bulan lepas sempat makan buahnya berebut dengan burung...hihihi

Petik beberapa secekak pucuk daun salam...buat peneman nasi lemak bungkus.


Makan nasi lemak bungkus daun pisang berulamkan pucuk salam...Namota pun tumpang berulam sekali.Dia pun baru naik daei bersihkan kolam ikan keli agaknya...tengah lapar jugak la tu agaknya...Dah pukul 10 lebih kira brunch la sekali...hihihi




1 comment:

  1. Saya harang jumpa daun salam segar. Banyak di sini jualvyang kering saja.

    ReplyDelete