Assalamualaikum...
Dah sebulan tak jenguk sini dek kesibukan selepas bertukar tempat kerja.Biasa la kan bila kita di tempat baru .Banyak perkara baru nak kena belajar..walau dah lama bekerja..Tapi secara positifnya semakin hari dah mula seronok mempelajari ilmu baharu terutama bab pertanian.Jika sebelum ni banyak terperuk buat kerja kat bilik kerja beraircond...sekarang saya banyak menghabiskan masa berdamping dengan pokok-pokok.
Sebenarnya banyak nak kongsi cerita ...Namun hari ini lebih kepada nak share satu lauk simple yang telah menjahanamkan diet saya🤣🤣🤣
Dalam minggu ni dah 3 kali saya buat sambal ni..Sebab tu saya luangkan juga masa kongsikan sambal ni kat sini kerana teringat akan beberapa orang rakan maya yang saya hampir pasti mempunyai selera tekak dengan saya bab lauk kampung macam ni..Sejujurnya saya rindu nak berceloteh dengan rakan-rakan maya walau hanya bertemu diarena maya.. Walau tak dapat menghantar sepiring sambal ni di alam nyata...namun dengan perkongsian ini harapnya rakan-rakan juga dapat menikmatinya..Cubalah ye kawan-kawan..
Saya juga abadikan dalam youtube channel saya iaitu
Uniknya nama sambal.
ReplyDeleteTak apa Mama Cella. Tumpukan yang lebih utama. Berblogging apabila ada kelapangan.
Terima kasih cikgu
DeleteSama la kat kampung Cie pun panggil kera kalau yang hutan tu. Kalau yang dibela untuk panjat kelapa tu beruk. Unik betul nama sambalnya ye.
ReplyDeleteKan...Tapi tu la dah namanya macam tu
DeleteNama dia sehebat makanan nya huhuu... tak pernah jumpa dengar apatha lagi rasa...
ReplyDeleteSaya pun kebetulan menonton review salah sebuah restoran di Lombok....nampak sedap & terus mencuba buat sendiri..ternyata sedap
DeleteMungkin ada sejarah nama sambal ni dicipta
ReplyDeleteKan Wak....
Delete& bila baca komen saudara kita di sana rupanya beberuk tu terung
Beruk mat yeh, Mak Cella besa dengaq dak? Hahaha...
ReplyDeleteNampak sedap sambal beberuk ni...
Pernah...pernah....zaman kita remaja perkataan tu famous kan...hihihi
DeleteHahahahah memang mengingatkan dengan monyet atau beruk. Tp sebenernya beberuk itu bahasa suku Sasak kak, suku di lombok. Dan artinya terong. Krn sambal ini terbuat dari terong kan. Dan biasanya utk ulaman terong dan kacang panjang
ReplyDeleteSaya pun suka. Untungnya di JKT ada banyak restoran lombok
Oh ...itu bahasa suku Sasak rupanya...Teringam salah seorang youtuber syku Sasak iaiti Indera Sasak yang isterinya bule Prancis yg cantik lagi humble..
ReplyDeleteTerima kasih atas pencerahan beberuk ...
Terima kasih juga selalu singgah💐💐💐 di sini
Hahaha.. mula ingatkan MC typo. Hihi.
ReplyDeleteHahaha...selalu sangat typo kan...
DeleteKalo orang hidang depan mata laju jer cedok ni...nak membuatnya tu alahai....
ReplyDeleteKena try ni...tak susah sangat nak buat
Deletetake your time to adjust to your new environment sista. ecewahhhh.
ReplyDeleteberuk betul sambal tu ek..berani dia menjahanamkan diet orng
Hahahahaha halaaah, kelakar baca komen kak ammi 🤣🤣. Memang lah, dilihat hanya terong, tapi ini mampu menghabiskan banyak nasi. Di JKT ada restoran lombok yg jual pakai level. Namanya seram2. Lupa level pertama apa, tapi level paling pedas disebut Pedas bunuh diri.
DeleteRasanya, memang bukan pedas lagi 🤣🤣🤣. Tak sanggub saya habiskan... 😅😅. Rasa nak mati makannya
Hahaha....betul tu fN....ia mampu menghabiskan banyak nasi walaupun yg sedap tu sambel..tapi nasi pula yg habis banyak..
DeleteAmmi pun kena try buat sambel beruk ni🤭
La..siapa berukkan sambal ni kak...rindu akak..lama x masuk sini...masih bz lagi ye kak
ReplyDelete