Tuesday 18 June 2019

BERGEDIL KENTANG

Bergedil Kentang
Mak aku masak hari Ahad
Mak aku cakap untuk buat lauk
Tapi aku ratah makan sambil minum teh O
Sedappp....
Dah untuk lunch dah ada lauk Ayam Masak Kicap & Ikan Goreng
Buat apa lagi nak makan bergedil ngan nasi
Kan....?
Heee

Asalnya mak aku masak Ayam Masak Kicap & Ikan goreng jew
Tapi ada sebab mak aku masak begedil kentang ni...
Haaaa....sebabnya kan hari Sabtu tu aku x jadi gi open house
Tak jadi gi dating...
ops...bukan dating la
Just outing la...
Hahaha...
Makanya aku tolong mak aku kemas ruang tamu...
Mak aku lak kat kemas kat dapur
Pastu dengar mak aku cakap
Ingatkan cakap ngan sapa
Rupanya cakap sengsorang
Haaa....apa yang mak aku cakap..?
Mak aku merungut sebab banyak kentang stok bulan puasa hari tu dah mula tumbuh mata tunas
Kata mak aku kalau dibiarkan nanti jadi pokok kentang !
Dalam Ayam masak kicap dah masuk kentang
Tapi baki yang tumbuh- tumbuh masih ada banyak
So...sebelum jadi kebun kentang kat dapur tu mak aku cakap nak buat bergedil
So...ni namanya Bergedil Kentang  Tumbuh Tak Jadi...
Hahaha...ok x nama yang aku pilih..

BEGEDIL KENTANG ...mak aku
10 biji kentang- 1 kg ++
1 bawang besar-cincang
2 dada ayam- gaul garam kunyit dan goreng
1 pokok daun sup
1 sudu teh garam
2 biji telur
Minyak untuk goreng

Bahan celup:
2 biji telur

1. Kupas kentang & belah-belah.
2. Goreng kentang hingg masak
3. Goreng dada ayam & carik-carik @ tumbuk isi ayam goreng tersebut
4. Hiris halus bawang & daun sup
5. Tumbuk kentang dan gaul dengan semua isi ayam,garam,bawang dan daun sup.
6. Pecahkan telur kedalam campuran kentang dan gaul sebati
8. Bulat-bulatkan sebesar limau nipis dan leperkan
9. Pukul telur utuk celup
10. Celup  bebola kentang  yang dileperkan  ke dalam telur dan goreng hingga nampak bawahnya garing baru diterbalikkan.Biar kedua-dua belah garing

Bila dah peeling
Terus cantik x nampak dah mata tunas  yang macam jerawat batu tu...
Kupas, potong dan goreng hingga masak


Dah siap goreng kentang
Nak buat bergedil mak aku kata kentang ni kena goreng
Baru ubi tu jadi liat dan melekat cantik
Kalau rebus ..nanti bergedil jadi hancur & x cantik


Isi ayam digoreng dan dicarikkan


Gaul semua bahan bergedil
Garam,daun sup, bawang ,isi ayam carik dan telur..Gaul rata


Haaaa.....cantik tak aku buat...
Mak aku just campir semua bahan
Nak gentel bulat- bulat ni aku yang buat
Sebab mak aku tengah bz baking cookies...
Mak aku cakap kalau nenek mesti x makan sebab aku gentel guna dua- dua tangan..
Hahahaha....ops...aku cuci tangan tau...!
Kata mak aku ...kalau nenek tengok mesti nenek bising
Nenek akan suruh alas tangan kiri dengan piring
Pastu gentel la atas piring tu
Tapi...leceh la nak buat macam tu..
Aku just belasah guna dua2 tangan..
Heee....
Ala......nenek x nampak...
Syyy....jangan cakap nga  nenek plak...!


Memang mak aku jenis buat bergedil ni bite size
setiap kali buat mesti mak aku buat comel-comel jerk..
Sekali ngap punya size
Untuk step by step yang pernah buat sebelum ni ada kat post
CARA BUAT BERGEDIL KENTANG ...kat sini..


Siapppp....

3 comments:

  1. Orang penyabar aje buat comel2 mcm tu, kalu aunty buat besar sikit cepat siap, hihihi. Tapi takleh besar sangat, nt dapat sikit plak, kan.

    Aunty pun tak pandai alas piring nak bulatkan adunan, guna tapak tangan senang yg pasti cuci bersih sbelum buat kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...bukan penyabar sangat pun..
      Tapi terpaksa tunjuk rajin coz nk pujuk mak tengahari nk gi classmate open house tu..hahaha

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete