Saturday 30 December 2017

MUSHROOM OMMELETTE

2 minggu lepas nyer citer...
Pada suatu malam...
Hahaha...macam suspen..
Tapi xde suspen pun...
Tengah ngadap h/ phone
Tiba- tiba rasa nak makan sesuatu yang masin2 sikit..
Tapi xnak la nasi...
Hmm buat Omelette lah...
Nak omelette Cendawan..
Nak yang lembut moist macam selalu hotel serve untuk breakdast..
Ala aku bukan selalu pun breakfast kat hotel..
Kalau tidur hotel jer nak breakfast kat hotel pun sebab memang included brakfast kan..
Dah lama x tidur hotel..
Last tido bulan lepas masa gi konvo kakak
Lama la dah kan..dah sebulan..hahaha
Ada orang setiap minggu sengaja gi tidur hotel..
Sebab hotel tu bapak dia punya..
Hahaha....aku xde bapak..xdelah hotel..
Kikikiki...


Sebenarnya mood nak masak ni sebab tengah baca wasap dalam family group..

Wasap tu dari petang lagi
Tapi dah malam aku baru nak baca...
Nampak Achik post pic lauk SAMBAL IKAN & AYAM GORENG..
Achik kata HAIKAL YANG MASAK..!
Bapak ar...Haikal dah pandai masak Sambal Ikan..
Haikal tu sepupu aku..sebaya aku..
Lagi muda 3 bulan dari aku
Sebab aku lahir 2r January..
Haikal plak 5 April..
Eh..5 April tu achik..
Tak ingat..7April kot
Haikal tu dah la terror belajar..
Hari tu dapat 11 A
Masak pun dah pandai..
Hafaz AlQur'an lagik...
Aku..??
Hehehe.malu do..!!



Sambal Ikan dan Ayam Goreng
DIMASAK OLEH HAIKAL...
Ni mesti sebab Aqil nak makan nasi ni
Sebab Achik selalu bz...selalu meeting..kursua bagai
Kalau cuti sekolah selalu Aqil dok ngan Haikal jer..
Aqil lak suka makan nasi lauk ayam.
Mesti Aqil dah lapar ni mak dier belum balik
Cer tanya Aqil...Mak Aqil tu kerja apa..??
Nanti Aqil akan jawab...
"Kerja Mesorat & Kutuih"
Hahahaha....mak dia kerja MESYUARAT & KURSUS
Hahahaha....



MUSHROOM OMELATTE
2 biji telur
1 slice cheese
1/2 bawang besar-cincang
1 tangkai daun bawang cincang
1/4 sudu teh garam
2 sudu carrot cincang
2 cendawan shitake
1 sudu besar butter



1. Kacau telur dan garam


2. Sipakan bahan lain
  


3, Panaskan butter hingga cair



4. Tuangkan telur( api mesti sangat perlahan
    Tabur semua bahan diatas telur


5. Tutup dan biar telur masak perlahan


 Namun..
Kadang2 bila kita terlalu excited..
Kita mudah careless..
Sebab x perasan entah bila terkuatkan api..
Maka jadilah omelette yang hampir hangus..
Sepatutnya omelete kena ligh coluour..
Masak dengan api slow supaya moist
Kalau api terkuat sikit jer pun memang akan cepat hangus sebab butter memang mudah hangus..
Sebab tu orang x guna butter untuk goreng ikan bagai




Nasib baik juga sekadar HAMPIR hangus jer
BELUM hangus lagi la
Masih sedap dan moist
Cuma x santeks la..
Moral of the story...
Chef pun kadang2 masak x menjadi..
Hahahahaha..
So..yang ni makan senyap2..
JANGAN CITER KAT ORANG..
SYYYY....!!!!
hahahahaha...

No comments:

Post a Comment