Monday 20 November 2017

AIR BARLI PANAS

Air Barli Panas
Minuman untuk aku
Sebabnya dah beberapa hari aku rasa x lawas bila kucil
Dah kuar toilet tapi rasa macam ada lagi
Bila masuk balik toilet xde pun
Hadoiii...
Terpaksa pakai "roti krim"
Macam orang ABC lak..


Mak aku buatkan Air Barli ni untuk aku
Mak aku cakap jangan letak air
Minum  suam-suam


Mak aku cakap Air barli ni juga sesuai untuk orang demam
Ala....tapi kalau makan kat luar
Aku suka juga order Air Barli Suam walaupun x demam
Heeee...
Aku suka kunyah biji barli tu
Ada rasa chew2 skit


AIR BARLI
1 cawan biji barli
5 cawan air(boleh tambah)
1 helai daun pandan
Gula secukup rasa

1. Basuh barli dan rebus dengan 5 cawan air hingga mendidih
2. Tutup api dan tutup periuk.
3. Biarkan dalam 1/2 jam supaya barli kembang
4. Setelah 1/2 jam masak semula hingga men didih dan masukkan daun pandan
5. Hidangkan panas,suam atau sejuk
6. Tambah gula secukup rasa




Ni lah biji barli tu
Sentiasa ada jer stok ..
Rupanmya hampir macam rupa beras
Mak aku cakap ada juga orang panggil Beras Barli
Selain buat minuman..
Mak aku cakap ada juga orang masak Bubur Barli
Oooo...rasanya mak aku peun pernah masak juga Bubur Barli ni kot
Tapi bila tanya mak aku..
MAk aku cakap yang mak aku selalu masak Bubur tu bukan Barli
Itu namanya Biji Gandum
Rupa hampir sama tapi Biji Gandum saiznya besar sikit..
Warna pun mak aku cakap biji gandum x seputih barli..
Hmmm.... aku rasa macam sama jer
Lagi satu mak aku cakap Bubur Gandum Lebih pekat dan berkanji
Manakala Bubur Barli kurang kanji

No comments:

Post a Comment