Saturday 25 November 2017

KEREPEK AKAR TERATAI

Kerepek Akar Teratai...
Mmm...Ubi Teratai kot..
Kalau akar kecik
Kalau besar ni ubi nih..
Hahaha....
Pepandai ubah..
Dah nama akar Teratai..
Akar Teratai la...


Hari tu mak aku masak Sup Akar Teratai..
Malam tadi wat Kerepek Akar Teratai plak...
Makan sambil tengok TV...



Rasa dia...???
Mmm...sedap..sedap..sedap...
Garing rangup ..
Tapi rangup dia berat sikit..
Haaa...berat camana...?
Berat skit nak kunyah..
Kalau kerepek kentang kunyah jer hancur masuk perut..
Kalau Kerepek Akar Teratai ni kena kunyah macam makan Kerepek Ubi Kayu...
Haaa...dah sama spesis kot...
Mmm...aku rasa macam Kerepek Teratai ni lagi sedap kot..
Ada sikit rasa lemak dan sikit rasa manis....
Tapi ada sesetengah rasa masin..
Sebab mak aku cakap mak aku gaul garam x merata..
Tapi lain kali mak aku akunkata xyah letak garam lagi sedap...
Lagi rasa lemak ori....



Mak aku cakap ni guna sebiji jer Ubi Teratai tu..
Sebab Ubi tu besar...
Maka mak aku cakap dibelah dua..
Kalau dapat UbibTeratai yang kurus2...
Mak aku cakap lagi cantik dan lagi sedap...




Sebab Ubi Teratai tu dibeah dua...
Rupa Kerepeknya separuh bulatan la...



Ubi Teratai tu kena kupas kulit dulu..
Bau Ubi Teratai macam manis2 sikit..
Aku rasa macam bau Buah Ciku
Mak aku cakap bau dia macam Buah Pisang Kaki...
Pisang Kaki..???
Haaa Pisang Kaki tu Buah Persimon tu la..
Yang warna oren tu...
Nanti kiter citer Pisang Kaki..
Hari ni citer Lotus Root Chips dulu yer...



Dah peel kulit Ubi Teratai tu...
Potong nipis @ guna cutter yang  memang untuk slice kan kentang tu..
Tapi mak aku just guna Peeler jer..
Ala...Peeler...Pisau Kupas Buah tu....
Hasil dia sama gak ...
Nipis berkeping2...



Panaskan Minyak....
Goreng lah kepingan Ubi Teratai tadi...
Mula- mula minyak akan bisingak aku cakap sebab ubi  teratai tu banyak kandungan air..



Bila dah lama
Kerepek makin garing...
Minyak dah x bising...
Tabur sikit garam dan angkat
Toskan dan biar sejuk sebelum dihidangkan atau disimpan dlm bekas kedap udara...


No comments:

Post a Comment