Tuesday 3 December 2019

DODOL KUKUS

Hari Ahad juga mak aku masak kuih ni
Mula ingatkan Kole Kacang sebab ada tahi minyak
Tapi mak aku cakap ni bukan kole kacang
Ni namanya Dodol Kukus

Mmm... not bad la
Rasa dia macam Lepat Liat pun ada.
Lemak & x manis sangat
Kalau dodol memang manis giler


Ni la Dodol Kukus yang belum dipotong
Aku tak tengok pun mak aku masak
Tengok jer dah macam ni rupa dia


Mak aku cakap teringin nak makan sebab tengok dalam TV pasal Dodol Kukus Pahang
Kata mak aku versi Pahang ori kukus dalam daun pisang yang diletak dalam mangkuk aluminium
So bentuk dia bulat macam mangkuk
Ni pun bulat juga
Tapi mak aku cakap bentuk loyang sebav xde  daun pisang



DODOL KUKUS(Loyang 6")
2 cawan tepung pulut
2 cawan santan pekat
2 keping besar nissey/2 ketul gula melaka
 + 1 cawan air - masak hingga gula hancurl
1/2 sudu teh garam
1 helai pandan

Tahi Minyak:
1 cawan santan pekat dimasak & dikacau hingga kering & berbiji-biji

1. Bancuh tepung beras dengan air gula & santan & garam
2. Kacau hingga sebati dan tapis
3. Jerang air dalam kukusan + pandan hingga mendidih
4. Sapu minyak pada loyang & tuangkan adunan ke dalam loyang & kukus 30-45 minit hingga masak
5. Angkat & biarkan suam sebelum tabur tahi minyak
6. Sslepas tabur tahi minyak biarkan sejuk suhu bilik sebelum dipotong

Dodol Kukus

No comments:

Post a Comment