Wednesday 1 May 2019

BEGEDIL JAGUNG

 Baru lepas makan Begedil Jagung
Sedapnyaaaaaa...
Dah lama mak aku  masak Begedil Jagung


 Hari tu balik Kedah ..
Nenek soh mak aku buat Begedil.Jagung nj
Tapi nenek x tau nama dia
Nenek cuma cakap soh mak aku buat Cucur Jagung yang letak telur tu...yang garing tu..
Haaaa....Begedil Jagung la tew...!
Tapi sampai balik KL mak aku kata x sempat nak buat untuk nenek...
Sebab lupa nak beli telur..
Mmm...nenek mana ada simpan stok telur
Kan dah selalu citer nenek x suka telur dijadikan lauk
Bagi nenek.. telur hanya untuk kuih..
Hahaha....jangan sesapa berani ubah kepercayaan nenek...!
So....kalau nenek dok sorang memang xde stok telur...
Mak aku pernah beli 1 tray telur buat stok kat nenek..
Sampai balik Kedah lagi sekali telur tu masih ada dalam peti ais..nenek x makan
Sudahnya buang sebab dah x elok...
Bila dipecahkan ..kuningnya melekat pada kulit dalam telur dan warna dia dah cair...
Telur tu x busuk tapi x sampai hati nak makan takut sakit perut..
Haaaa....
Sebab xde telur lah ...mak aku kata x dapat buat Begedil Jagung untuk nenek
Just buat Cucur Jagung Kembong Manis


 See.....nampak rangup kan..
Memang rangupp
Mak aku makan sambil.minum Kopi O
Aku minum Teh O..
Abang ngan kakak belum makan

BEGEDIL JAGUNG
2 tongkol jagung
2 biji telur
1/2 cawan isi udang
1/2 sudu teh garam
4 susubtepung jagung
4 cili kering - gunting halus
1 bawang besar- dadu halus
1 pokok daun sp- hiris halus
minyak untuk goreng


1. Hiris jagung ambil.isinya
2. Campur isi jagung, isi ayam,garam,daun sup,cili dan tepung jagung.Gaul rata
3. Masukkan telur dan gaul sebati
4. Panaskan minyak
5. Cedok sesudu demi sesudu kedalam minyak panas
6. Biar bawahnya garing baru diterbalikan
7. Goreng garing dan toskan minyak


 Jagung fresh


 Hiris jagung ambil.isinya


 Campur isi jagung,baaang,daun suo,udang,cili,garam dan gaul rata


 Pacahkan telur kedalam campuran jagung


 Tepung jagung...


 Gaul sebati..
Walaupun nampak cair
Tapi bila goreng ia akan melekat sebab ada telu
Cedok adunan dan tunag dari tepi kuali supaya meleleh dan jadi nipis..
Janga  terbalikkan terlalu awal.
Biar nampak bawahnya garing skit baru terbalikkan kuih
Balik- balikkan kuih hingga garing


 Toskan minyak


Krup...krup...krup

4 comments:

  1. salam

    tak pernah cuba.. cucur jagung .....manis ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Masin..lemak..pedas...sedap..heee

      Delete
  2. Biasa aunty buat cucur jagung yg ada tepung gandum, begedil jagung ni tak pernah try lagi. Nampak menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa...must try..
      Mak kiter cakap kalau kat Indon dipanggil Bakwan Jagung..
      Kalau google Bakwan Jagung....memang jumpa

      Delete