Saturday 15 April 2017

SPAGHETTI SOUP

Spaghetti Soup..
With Homemafe Chickenballs
Untuk Dinner aku...
Hari Selasa
Juga untuk iftar mak aku ..



Patutnya  Noodle Soup...
Tapi biasa la kat umah aku jarang adaee Kuning..
Kecuali kalau mak Ismail bagi Mee Pok Lan...
Barulah mak aku akan masak mee kuning..
Pasta memang ready stok..
Mak aku cakap selain daripada senang nak simpan sebab kering...
Pasta juga mak aku cakap x risau nak makan..
Berkhasiat...
Lagi 1 pasta ada banyak shape..
Tapi hanya spaghetti ...angle hair dan vermecelli yang selalu mak aku beli...
Mak aku cakap sebab senang nak masak macam2.
Kalau pasta penne..bow tei...spiral...snail..macaroni bagai nak kena sesuai ngan sos...bla..bla..bla lagi mak aku cakap..
Dah macam Jamies Oliver dah...!!!
Hahaha kenal x Jamies Oliver..??
Kalau buka channel 703...707
Haaa...mesti kenal...


2 mangkuk Spaghetti Soup reàdy to eat..!!
Ops...kena tunggu azan maghrib dolu sebab mak aku puasa masa tu..
Walaupun aku x puasa...
Aku sengaja tunggu azan sebab nak makan sama- sama ngan mak aku..
Tapi mak aku hanya makan semangkuk..
Aku yang makan 2 mangkuk
Sebab kalau kalai ada chickenball yang mak aku buat sendiri opkos la aku makan ulang- ulang
Aku suka sangat chickenball mak aku buat
Sedappppp.....mmmmmmm



Kalau Bulan Puasa pun mak aku selalubgak masak pasta..
Tetitama hujung2 puasa masa dah sibok nak buat kuih raya or time dah nak balik kampung..
Mak aki cakap sebab senang xyah nak masak lauk bagai..
Masak jer all in one...
Lagi 1 alasan yang selalu maknaku cakap sebab nak habiskan stok makanan dalam peti ais sebelum balik kampung..
Ish....citer dah macam nak raya lak...
Kikkkiki...

SPAGHETTI SOUP....my mom style
1/2 pack spaghetti
1 batang carrot
¼ sengkuang/ 2 biji kentang
 (guna  sengkuang lebih manis kuahnya)
1 biji bawang besar- dadu halus
1 tangkai daum sup & daun bawang
2 sudu minyak
garam secukupnya
tulang- tulang ayam ( untuk kuah lebih sedap)

Chickenball:
1 keping dada ayam- agak2 1 cawan isinya
½ cawan tepung ubi
1 sudu teh lada putih serbuk
secubit garam

1. Mula2 buat chickenballs:

- Isi ayam dikisar menggunakan blender kering..
  Blend guna teknik pulse.

- isi ayam blend + garam,lada putih & garam
  Uli sebati

- bulat2kan...

RESIPI CHICKENBALL yang lengkap klick kat sini


2. Potong sayur2an


3. Panaskan minyak dan tumis bawang cincang


4. Masukkan tulang2 ayam jika ada..


5. Masukkan air anggaran 4 cawan..Biarvmendidih dan masukkan sayur- sayuran..


6. Tambah chickenball dan masukkan garam..Masak hingga chickenball timbul


6. Daun sup dan daun bawang dimasukkan akhir sekali supaya kekal hijau dan harum


7. Spaghetti direbus berasingan dalam air mendidih hingga lembut.
Jika nak terus makan boleh masukkan spaghetti yang sudah direbus lembut dal periuk sup...
Cara ini lebih sedap..

** Jika untuk hidangan ramai atau banyak..hidang spaghetti dan soup berasingan supaya spaghetti tidak terlebih kembang

Haaa...tu pesanan mak aku..
Tapi untuk aku ngan mak aku makan ni...
Mak aku dah masak sup dan rebus spaghetti siap2  masa petang..
Malam masa nak makan untuk iftar..
Mak aku cedok separuh sup masuk periuk lebih kecil dan masak semula hingga mendidih dan masukkan separuh spaghetti yang dah rebus..
Sebabnya separuh sup dan separuh spaghetti tu nak simpan untuk abang..
Sebab abang bel

No comments:

Post a Comment