Wednesday 4 February 2015

ROTI DENGAN SOS CARAMEL.....

Roti dengan Sos Caramel...
Sarapan hari cuti Thaipusam...
Bukan celebrate Thaipusam tau....
Tapi cuti Hari Thaipusam....


Sebenarnya mak aku kata,buat roti ni sebab hhari Isnin tu ada beli roti ni....
Satu bekas ni ada 6 ketul saiz kecik jew....harganya RM4.00
Aku ambik seketul memang muat2 suap dalam mulut...sebab kecik jew...
Lagi 5 tu mak aku yang makan..
Aku hanya amik seketul je...
Aku kan anak yang baikkkk....!!!
Sebenarnya aku x suka sangat sebab..MANISSSSSS...!!!!
Heeeee....
Mak aku siap suruh aku amik gambar roti ni sebelum makan sebab mak aku kata nanti nak buat camni jugak..
 Mak aku kata nampak roti tu macam Roti Sarang Lebah macam yang tengah famous tahun lepas...

Tahun lepas mak aku memang pernah buat ROTI SARANG LEBAH kat sini....
Cuma mak aku kata yang beli ni ada tabur cheese & sos dia lagi sedap dari sos butterscotch...
Kata mak aku butterscotch tu x smooth & rasa dia agak muak...
Mak aku kata rasa sos  yang roti kat atas ni  macam caramel....
Mak aku kata
Sedappppppp sangat...
Makan sampai pejam2 mata...

Aku...?
Aku kureng sikit sos2 yang manis ni...!!!
Aku suka yang masin...
Ada kew..????




Makanya pagi hari Selasa...nampak mak aku dah buat pun.....
Bekas bulat tu memang bekas roti yang beli semalam tu...
Mak aku kata guna bekas tu semula...
Bekas yang panjang tu memang  ada stok sebab mak aku kata yang tu selalu guna untuk buat kuih bengkang ubi kayu


Ni dalam loyang yang selalu guna untuk buat kuih..
Masa ni tepung roti tu kurus & slim je....sebab baru diuli & dibulat2kan...


Tanaaaaaa....roti tu dah penuh loyang sebab dah gemuks......dah x slim dah...heee
Dah tabur almond slice & pumkin seed....
Sedia untuk masuk oven...
Tapi mak aku kata lupa nak tabur grated cheese macam yang beli kat atas tu..huhuhuhu...

 Resipi roti tu mak aku suruh copy paste je dari entry HOME MADE BUN kat sini...
Sebab guna resipi yang sama...cuma tambah almond slice,pumpkin seed & grated cheese


HOME MADE BUN...home made bread pun boley..
1/2 kg tepung gandum
1bungkus mauripan
1/2 sudu teh bread improve
2 sudu gula
1 mug air suam
sikit garam
2 sudu butter
almond slice,pumpkin seed & grated cheese


1. Campur tepung,bread improve,gula,garam & mauripan.
2. Buat lubang & tuang air sikit-sikit sambil uli sampai lembut & x lekat pada tangan.
3. Masukkan butter sikit-sikit sambil uli lagi sampai lembut.
4. Biarkan 1/2 jam.
5. Uli semula tepung yang dh naik tu.Bulat-bulatkan & masukkan dalam bekas untuk bakar..

SOS CAREMEL
RESIPI SOS YANG SEDAP  NI dapat dari blog ni.....

1/2 cawan gula perang
1/2 cawan krim ( tick cream, double cream. whipping cream)
25 gm mentega
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
Panaskan gula hingga larut dan berbuih
Tuangkan krim ( berhati-hati ketika melakukan proses ini)
kacau rata.
Tutup api masukkan garam, esen vanilla dan butter
Biarkan sejuk

**** Sebab tamak...mak aku kata buat double dari resipi asal...

 1 cawan brown sugar..
1 kotak whipping cream
 Memang lemak berkrim....sedap...tapi aku makan sikit je...mak aku je yang makan beria-ia..


 Ni yang dah siap dengan sos caremel..

Hampir menyerupai rasa yang dibeli kat atas tu...
Tapi mak aku kata yang beli tu nampak lagi kemas & menarik
Yang ni mak aku kata rupa sememeh sebab tamak nak tuang sos tu banyak2...
Hahahaa.....

No comments:

Post a Comment