Saturday 10 January 2015

TELUR GABUS KEJU...CEMILAN RENYAH & GURIH DARI INDON...!!!!


Telur Gabus Keju....
Jangan ingat ni Ulat Sagu macam kat Sarawak tu plaks...
Telur Gabus Keju ni mak aku kata antara Cemilan yang popular di Indonesi....
Cemilan...?
Waduh kok mak aku kenapa sih...asik ngomong Indon..!!
Cemilan tu apa plaks ni..?
Haaa...Cemilan kira macam snack la...
Ooooo...
Rasanya enak banget....ngga sedar berbutir2 masuk ke mulut...sambil tengok Running Man...!!
Renyah & Gurih...!!!!
Oh...My English..!!!
Not English...
Oh..My Indonesian..
Hahaha...betul ke camtu...
Renyah & Gurih tu..mak aku yang cakap...
Maksudnya Rangup & Savory la....
Mak aku kata dah lama pengen bikin Telur Gabus Keju ini...
Baru hari ni berkesempatan deh...!!!
Sebetulnya mak aku sering juga menggunakan resep-resep dari seberang...!!
Haa..aku plak yang ngomong Indon sebab banyak sangat makan Telur Gabus Keju yang gurih ini...!!!


Mak aku kata ni firs time buat cemilan ni...
Banyaklah pengalaman & pengajaran sepanjang proses pembikinan Telur gabus Keju ni...
Itulah yang mak aku bebelkan untuk telinga aku dengar..hhuhuhu..!!!

Untuk Resep Telur Gabus Keju ini ...juga dari bloger Indon...DI SINI....

TELUR GABUS KEJU
Sumber: Tabloid Bintang
Bahan:
200gr tepung sagu tani - tepung ubi kayu
100 gram keju parut - 1/2 ketul keju cheddar
2 butir telur
1sdt garam
2sdm margarin
lada bubuk secukupnya (resep asli ngga ada)..serbuk lada sulah
kaldu bubuk secukupnya (optional, resep asli ngga ada)- serbuk perasa -macam kiub ikan bilis la kot..
Minyak untuk merendam dan menggoreng

Cara membuat:
1.Capur semua bahan kecuali minyak dalam bekas...gaul rata

2. Pecahkan telur & uli hingga agak kental...jika terkeras tambah sikit telur..jika lembik tambah sikit tepung ubi
3. Masukkan minyak dalam kuali( jangan buka api dulu)..Minyaknya harus dingin ya ..bukan minyak panas...
Ambil secubit dough & gentelkan memanjang runcing.Masukkan dalam minyak tanpa membuka apinya..

Pengajarannya :
*** Jangan terlalu byk kerana bila digoreng nanti dough akan kembang hampir sekali ganda...
       Saiz juga kena pandai agak...hanya besar sikit je dari tepung bubur caca sebab nanti akan 
       kembang..
4. Bila dah agak banyak..letak kuali atas dapur & hidupkan api yang kecil...Perlahan-lahan kuih ini akan mengembang & timbul dipermukaan minyak....
Pengajaran :
                   Sebab x tau yang dough akan kembang ..maka beginilah jadinya...penuh kuali...!!!!
              Hingga terpaksa dikeluarkan sebahagiannya untuk memberi ruang kuih masak & garing
            Bahagian yang dikeluarkan akan mengecut..tapi bila digoreng semula elok pun...




5. Belajar dari pengalaman gorengan yang pertama......
    Taraaaaaaa......... Kuihnya sudah cantik & comel kerana sudah adjust saiz & jumlahnya.....


****Beza saiz antara gorengan pertama & ke-2....
hahaha....

 6, Angkat & toskan atas kitchen towel...
     Biar hingga sejuk & simpan dalam bekas kedap udara agar sentiasa renyah...
     Renyah tu mak aku kata kalau kat Indon maksudnya rangup...Kalau kat Malaysia Renyah tu kira
      macam prose yang agak leceh @ macam banyak songeh la proses nak buat sesuatu...
      Tapi mak aku kata memang nak buat Telur gabus Keju ni agak banyak songeh jugak la sebab ada
       proses tertentu..hee

**** Setiap kali habis goreng...minyaknya harus dibiar sejuk dahulu barulah ulang semula proses menggentel dough & masukkan dalam minyak yang dah sejuk barulah dipanaskan atas api

Sebab sedap...mak aku kata kena bookmark resep ni untuk buat masa nak raya nanti...
Wow....sudah cakap pasal raya...!!!!

Begitu lah ceritanya pasal proses bikin Telur Gabus Keju pada hari ni.....
Wassalamu.....


No comments:

Post a Comment