Sunday 6 July 2014

IFTAR RAMADHAN 6....DAGING GORENG KUNYIT,KARI IKAN PARI,TAUHU KUKUS & AIR TEH BUNGA...

 Lauk-lauk yang dah selamat masuk perut  iftar 6 ...Hari Jumaat
Daging Goreng Kunyit...

DAGING GORENG KUNYIT
250 gm daging lembu- potong nipis
1 ketul kunyit segar
sikit garam
1 bawang besar
1 tangkai daun bawang
1 cili merah
Minyak
1. Tumbuk garam & kunyit & gaul dengan daging yang dah dicuci & dipotong nipis.'
2. Panaskan 3 sudu minyak & goreng daginng sampai masak.
3. Sebelum angkat masukkan bawang yang dipotong bulat.cili hiris & daun bawang yang dikerat-kerat..

KARI IKAN PARI DENGAN BUAH TOMATO
1 keping ikan pari-potomg 4
1pkt rempah kari ikan
2 cawan santan
1 asam keping
2 bawang putih
2 bawang merah
sikit halba campur
2 buah tomato
sikit minyak untuk tumis
garam
1. Panas minyak & tumis bawang2 & hamba campur.
2.Bila garing masukkan rempah kari yang dah bancuh dengan sikit air.
3.Bila dah naik minyak masukkan ikan,asam & garam.Biar iakn 1/2 masak
4. Masukkan santan & bila mendidih masukkan buah tomato yang dibelah 4.
5. Kecilkan api & biar 5 minit supaya naik minyak & tutup api

TAUHU KUKUS
1 tauhu lembut
1 bawang putih
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
1/2 kiub ayam
sikit minyak
1/2 sudu teh tepung ubi
sikit daun sup,daun bawang & cili padi
1. Kukus tauhu lebih kurang 10 minit
Mak aku kata nak jimat masa,waktu masak nasi kukus je tauhu tu atas nasi..Nasi masak,tauhu pun masak..

2. Panas sikit minyak & tumis bawang putih.Masukkan sos tiram,kiub ayam & kicap..tambah sikit air.
3. Bila mendidih tambah tepung ubi yang dibancuh dengan sikit air supaya kuahnya pekat..Tak perl tambah garam sebab kiub ayam & sos tiram dah masin.
4. Keluarkan tauhu dari bekasnya.Letak dalam pinggan & curahkan kuahnya.Tabur daun sup,daun bawang & cili yang dah dipotong
Mak aku kata kena makan panas2..Kalau simpan lama sangat nanti kuahnya cair.Lagi satu mak aku kata kuahnya boleh je letak udang,udang kering atau isi ayam cincang...Mak aku kata dia main belasah je.. 10 kali masak 10 kali resipinya berbeza...Hmmm,aku xtau la plak sebab aku x minat sangat nak makan ni,,,Mak aku la yang suka sangat...

AIR TEH BUNGA
1 genggan bunga kekwa kering ( chrysanthemum)
2 gelas air
gula
air batu..

1. Cuci bunga kering & rebus & biar suam
2. Tambah gula & bubuh ais..
 Ni bunga kekwa kering tu..Mak aku kata lagi bagus kalu minum suam tanpa gula ...Tapi kalau mak aku nak bagi aku yang suam xde gula...hmmmm xpelah..biar lah mak aku minum sorang...Aku nak yang ada gula & sejuk bubuh ais...


No comments:

Post a Comment