Wednesday 19 June 2013

ROTI KASIH SAYANG......



Ramai orang suka makan roti kan....Akupun suka..xkisah la roti keping,roti krim,roti manis @roti canai (roti jugak kan..kan...kan..)
Aku panggil yang ni roti kasih sayang sebab yang ni roti yang mak aku buat khas untuk anak2nya ( temasuk ala aku..hee) dengan penuh kasih sayang...Mak aku kata setiap ibu ( kejap mak..kejap ibu..hee) akan memasak untuk anak2nya dengan kasih sayang. sebab tu la sedap

Riti ni roti manis je..Mak aku cakap roti bulat2 macam ni panggil bun (sebutnya ban)..Oooo baru aku tau...Tengok maka aku uli pakai tangan je...(takkan nak pakai kaki..hahaha)..Mak aku cakap lagi ada orang buat pakai bread maker & yang  kita beli tu guna mesin.

Mak aku kata buat riti ni tak la susah sangat tapi kena rajin & penuh kasih sayang...Mulai sekarang aku nak simpanlah resipi2 mak aku ni buat rujukan aku..Hmmm rasanya sesuai juga rujukan mak akupun sbb...kadang aku tengok resipi mak aku ni merata2..Dalam handphone ada..dalam PC ada..dalam laptop ada...dalam laci dapur ada....& yang tak tahan tu dalam handbag dia pun kadang2 aku jumpa resipi...Hmmm skurang2nya aku boleh tolong mak aku simpan resipi dia.. Sekarang bukan lagi zaman buat buku resipi macam skrap book tu lag dah....Resipi roti ni mesti masuk list ni sbb sedap...Aku amik dari h/phone mak aku....

ROTI/BUN  KASIH SAYANG
1kg tepung gandum
2bungkus mauripan(ibu roti)
1/2 cwn gula
sikit garam
4sudu margerine /butter
2 1/2 cwn air suam/susu
1/2 sudu teh bread improve

1. Bancuh mauripan dgn sikit air & sikit gula.
2. Uli tepung ngan mauripan,air,gula,garam,bread improve.
3.Last baru bubuh butter sikit-sikit & uli sampai x lekat lgi kt tangan
4.Rehat 30 minit ( siapa yang rehat....? roti ke orang yang buat roti..)
5. Bulat2kan & masuk dalam loyang
6. Rehat lagi hingga naik...bakar & 5 minit sblum angkat sapu susu cair ke..susu segar ke @ bancuh sikit susu tepung pun boleh....sapu susu ni spy jadi kerak yg warna brown tu
7. Mak aku pesan..kalau nk bagi kulit @ kerak tu lembut...lepas dh masak..masa panas2 lagi tu berus dgn sikit butter @ margerin...selain lembut..warnanya cantik & brkilat...


No comments:

Post a Comment