Sunday 30 June 2013

SIRAP SELASIH.....DAH NAK PUASA...



Hmmmm...kalau tengok bulan puasa...mau meleleh air liur aku....Sib baik belum lagi puasa....Hmmm minggu depan dah nak puasa pun...Baru tadi mak aku cakap esok dh masuk bulan Julai...Pastu InsyaAllah hari Rabu depan 10 Julai kita akan sambut puasa.... (gambar sirap selasih dalam jug tu aku update lepas dh ada gambar yang lebih baik dari gambar mula tu...)Gambar atas tu amik guna camera Samsung....Gambar bawah tu warna nya lagi cantik aku amik dengan camera Nikon...Eh,mak aku kata yang atas tu mak aku guna pewarna sirap ros yang orang buat sirap kat kedai tu..Warna dia gelap sikit... Pesan mak aku lagi kalau nak cantik warnanya...mak aku kata guna pewarna Star Brand warna merah jambu...pastu letak sikit sirap ros biasa tu...hmm gerenti warnanya menawan selera macam sirap dalam jug tuh.....hmmm..mak aku  selalu bg tip memasak untuk aku ngan kakak....sbb mak aku tu rajin masak...heee

Mak aku cakap zaman dia kecik2 dulu xde bazar Ramadhan pun...Semua kuih..lauk & minuman semua masak sendiri...So,selalunya masa berbuka minum air sirap je...nak lain sikit bubuh la biji selasih...Hee..aku tau biji selasih ni sbb mak aku dah tunjuk..Rupa dia macam taik lipas je..hehehe..hitam2..kecik2..Bila rendam jadi macam telur katak...Ni mak aku yg cakap mcm telur katak sbb aku x pernah tgk telur katak..Mak aku kata telur katak macam biji selasih yang direndam tu la.. hahaha yerk...!


Sirap ni bukan main tuang sirap ros dalam botol tu je tau... Mak aku masak air gula...Taruk bunga cengkih (aku kenal cengkih tau)..daun pandan...daun limau purut (yang boh dalam tomyam tu)..Pelik kan...ada ke masak sirap letak daun limau purut... Tapi seriusly....mmg sedap...x caya cuba la... Jangan lupa beli biji selasih sekali....

Ni aku update gambar air sirap selasih yang mak aku buat masa bulan puasa baru ni...


SIRAP SELASIH(MAK AKU)

1/2 kg gula pasir
1btg kayu manis
10 biji bunga cengkih
3 helai pandan
2helai daun limau purut
sirap ros merah & pewarna merah jambu Star Brand
3cawan air

biji selasih (rendam hingga kembang)

1. Masak semua (kecuali biji selasih)
2. Masak sampai mendidih & biar api kecik sampai sirap agak pekat & bau yang semerbak
3. Bila sirap dh sejuk boleh la guna.
4. Bubuh sirap berempah tadi dalam jug.isi air masak..bubuh ais...tambah biji selasih..hmmmm
5. Simpan air gula sirap ni dalam botol bersih & simpan dalam peti ais supaya semut x masuk...

****Mak aku kata orang tua2 dulu2 guna gula batu + gula pasir bila masak air gula buat sirap..warnanya jernih cantik & tahan lama..Hmm w/p mak aku kata gula batu tu macam garam yang kasar...macam ais la..macam ketul gula yg besar la.... tp aku xpernah tengok lagi gula batu tu

No comments:

Post a Comment