Monday 3 August 2020

DAGING QURBAN BAKAR MASAK LEMAK CILI API PUCUK UBI(PKPP COVID 19)

Hari Raya Haji ke-3

Pagi-pagi mak aku dah masak  Daging Bakar Masak Lemak Cili Api..
Campur kentang & pucuk ubi


 Mak aku cakap Masak Lemak Cili Api Daging Salai...
Daging Salai..?
Actually daging bakar ni



Daging Qurban semalam tu
Mak aku bakar banyak masa kat kampung
3kg...x habis makan
Bawa balikrumah baru
Mak aku masak Lemak Cili Api
Aumm... Sedap..


Daging bakar old school
Bakar guna kayu api
Maknaku cakap kalau daging salai buat ma am ni la
Tapi kena tambah sabut supaya bau asap lekat pada daging..
Smoke beef kata orang kampung nenek🤣🤣


Daging bakar dah masak


Horia nipis-nipis
Pastu masak la...
Kata mak aku asalnya hanya + kentang
Pastu nenek tanya naper x camour pucuk ubi?
Tambah lak pucuk ubi
Jadilah Daging Panggang Masak Lemak Pucuk Ubi + Kentang & Pucuk Ubi

DAGING PANGGANG MASAK LEMAK CILI API
1/2kg daging panggang
3 biji kentang - belah 4
1 cekak pucuk ubi
1 asam keping
1 serai - ketuk
1 sudu teh garam
1 kotak kecil santan

Bahan Tumbuk
10 cili padi merah
2 bawag merah
1 ketul kunyit

1. Masukkan daging panggang,kentang & bahan tumbuk dalam kuali & tambah 3 cawan air.
2. Masak hingga mendidih & kentang empuk
3. Tambah pucuk ubi,asam & garam
4. Bila pucuk ubi lembut,tambah santan & biar mendidih sekejap
5. Sesuaikan rasanya

7 comments:

  1. Replies
    1. Benar sekali tante....
      Makannya hingga ngak noleh kiri & kanan
      🤭

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak lemak pedas, letak daun pucuk asam keping. Hiris nipis nipis. Sedap..

      Lepas Tu makan sambal belacan..

      Delete
    2. Nenek xde tanam pokok asam keping.. Tapi kat kampung nenek ada jer pokok tapi rumah orang lain la

      Delete
    3. Tak bleh beli ke? Sedappp

      Delete
    4. Hi sis nor...
      Semoga sihat sejahtera
      Sorry baru sempat respon

      Delete