Friday 11 May 2018

TERINGIN NAK MAKAN SAMBAL SOTONG...



Aqil tengah sarapan Nasi Bungkus...
Haaa...kan aku dah citer..
Kalau kat Kedah  memang famous NASI LEMAK KUNING BUNGKUS SURAT KHABAR...
Ni citer hari Selasa 9 Mei 2018..
4 hari yang lepas...
Masa balik Kedah..
Aqil x gi sekolah sebab Sakit Mata....
Achik soh tinggal ngan kitorang..
Sepatutnya hari Selasa aku pun sekolah sebab sekolah aku x jd Pusat Mengundi pun..
Sekolah sebelah sekolah aku cutiselasa Rabu sebab jadi pusat mengundi
Habis dah kot citer PRU 14..
Haaa......
Izz Najmi la paling seronok Tun M idola dia jadi PM...
Sepanjang orang kempen..setiap.malam Izz & The Gang konvoi motor bawa bendera keliling Taman Perumahan dia..
Hari Isnin nanti mesti Izz kecoh lat sekolah...!!
Ok...sambung balik citer hari Selasa...
Aku teringin sangat nak makan Sambal Sotong...
Kalau kat KL memang mak akunjarang sesangat masak seafood...
Udang...Sotong..Ketam kalau nak makan..tunggu time balik Kedah baru dapat makan puas2...
Hari Isnin nenek dah masak GULAI UDANG KACANG BUNCIS kat sini...
Hari Selasa aku cakap nak makan Sambal Sotong...
Sebabnya aku terkenang SAMBAL SOTONG NOSTALGIA kat sini....
Sambal Sotong kat Kedah la..
Mak aku masak masa balik Kedah bulan Disember hari tu
Sedap sangat..
Aku rasa sotong kat Kedah memang rasa dia lain dari sotong kat KL...
Aku x tahu la sotong dari tempat lain ...
Sebab tu aku hanya cakap sotong KL & sotong Kedah jer...
Sotong Kedah lagi sedap...
@ sebenarnya sebab sotong kat Kedah ni fresh..?
Mmm....boleh jadi la....




Ni kat Pasar Tani @ Pendang...
Gi Pasar Tani sebab nak beli sotong fresh la...
Bapak murah seafood kat sini..
Sepinggan Udang fresh hanya sepohenggit..
Sepinggan Sotong fresh tu pun hanya sepohenggit..
Ikan bagai semua diletak dalam pinggan..
Ada yang 5 henggit...ada yang sepohenggif..
Yang timbang pun ada....


Heeeee...dah beli Sotong...
Ikut nenek lak pilih ikan
Aqil pun ikut tapi dia badmood sebab sakit mata & sakit kaki..
So...Aqil xnak interframe...
Dah siap interframe ngan ikan yang nenek nak beli tu...
Aku gi duduk ngan Aqil jauh skit sebab tempat ikan ramai orang nak lalu lalang


 Nenek tengah pilih Ikan Temenung Lemak Pangkoq...
Haaa....ikan tu famous kat sini...
Nenek kata Ikan Temenung tu Ikan Kembung la
Tapi Temenung Lemak Pangkoq ialah Ikan Kembung Lemak dari Pulau Pangkor..
Rasa dia lebih sedap..
Lebih lembut
Dan paling special isinya lemak berminyaj..
Sebab tu nenek x beli ikan kembung yang dalam pinggan
Sebab nenek kata yang dalam pinggan tu iken kembung biasa
Ikan Lemak Pangkoq ni harganya lebih mahal dari kembung biasa sebab lebih sedap..

Ayam ...
Haaa....cer tengok apa yang sedang dilakukan oleh penjual ayam tu..
Haaa....kalau nak tahu...
Kalau beli ayam kat Kedah ..
Mak aku cakap semua kulit  ayam memang akan nampak warna kuning
Sebab ayam2 akan dilayur diatas api..
Layur bukan salai..
Kalau salai isi ayam akan masak
Ni cuma layur..
Lalukan api pada bahagian kulit ayam sahaja
Tujuannya supaya isi ayam lebih pejal..
Paling penting,tujuannya ialah supaya bulu2 halus yang masih ada pada kulit ayam akan terbakar dan bersih..
Kemudian  barulah ayam dipotongw dan dibersihkan untuk dimasak
Penjual ayam tu sedang melayur ayam tu..
Layur tu maksudnya melalukan ayam tu diatas api..
Tapi sebab dah moden ...
Api plak yang dilalukan atas ayam..
Ok...Mak aku dah siap beli 2 ekor Ikan Duri besama telurnya..
Nenek beli Ikan Temenung Lemak Pangkoq
Mak aku belikan Sotong
Nenek beli ulam
Mak aku beli Ayam..
Nenek beli sayur..
Mak aku belikan sate Ayam untuk aku dan Aqil..
Sebab takut berebut..
Mak aku soh penjual tu bubuh sorang 10 cucuk dalam plastik asing2.
Hahaha...mak aku tu ingat aku kecik lagi kot nak rebut2...



Sambal Sotong Idamanku..
Tapi mak aku x masak hari Selasa tu..
Sebab balik dari Pasar Tani..
Mak aku masak Asam Pedas Ikan Duri..
Ayam Goreng...
Ulam2an yang nenek beli...
Apa lagi ntah aku dah lupa..
Yang pasti Sambal Sotong ni masak pagi Rabu masa dah nak balik KL...
Sebab aku tengah siapkan beg...
Tak sempat nak snap pic..
Mak aku pun just snap 1 pic ni jer..
Mak aku cakap sebab masak sambil iron baju..
Tak boleh nak fokus..
Mak aku kata...sama jer macam masak sambal tumis sebelum ni
Mmmm....aku x kisah pun..
Yang penting rasa sambal tu still sama macam
SAMBALNSOTONG NOSTALGIA kat sini...

No comments:

Post a Comment