Monday 28 August 2017

SAMBAL TAUHU + SARDIN

Sambal Tauhu + Sardin..
Lauk lunch semalam..
Semalam weekend...
Tapi mak aku xde masak special pun..
Special tu mean Nasi Beryani ke...Nasi Dagang ke..
hahahaa...



Mak aku cakap masak sardin pun kira makanan mewah ooo
Sebab sardin pun dah mahal..
Hahaha....saper nak jawab tu..
Bak kata Micheal Ong..
Redho jer lah


Semalam pagi untuk b/ fast mak aku buat Cekodok Pisang..
Bangun pagi tengok mak aku dah xde...dah kuar
Yang ada hanya Cekodok Pisang
Tengahari mak aku balik tapi xde bawa balik apa- apa pun..
Eh...ada...mak aku bawa balik satu bekas Nasi Lemak Lauk Ayam Rendang...
Mak aku cakap tu ada orang sponser sarapan..
Sorang sebekas..sebab tu ada satu jer
Aku makan nasi lemak yanv mak aku bawa balik tu..
Mak aku ngan kakak lunch Sambal Tauhu + Sardin

SAMBAL TAUHU + SARDIN
3 keping tauhu
1 tin kecik sardin
10 cili padi
1 asam keping
3 sudu minyak
garam & sikit gula

Bahan Blend:
10 cili kering
1 bawang besar

1. Tauhu dipotong & gaul garam kunyit dan goreng
2. Dal minyak yang sama tumis bahan blemd hingga naik minya
3. Masukkan asam,garam dan sikit gula
4. Masukan sardin dan tauhu goreng
5. Tambah cili pafi yang dipatahkan
6. Sesuaikan rasa dan siap


Mak aku la suka sangat Sambal Tauhu + Sardin ni..
Kata mak aku nostalgia maknan kat asrama zaman sekolah..
Zaman dolu orang makan sambal tauhu ker kat asrama...?
Haaa...tu kena tanya mak aku..
Aku x pernah dok asrama...



Selain Sambal Tauhu+ Sardin tu..
Mak aku juga masak Telur Dadar Garing Rangup..
Haaa...aku memang suka Telur Dadar Garing Rangup ni..
Haaa...bab nak masak telur dadar aku memang biasa
Tapi kalau Telur Dadar Garing Rangup ni aku x pandai..mesti kena mak aku juga buat..
Dah pernah tulis dan pic step by step serta tips
untuk TELUR DADAR RANGUP GARING kat sini.


Untuk Javanese kat umah ni mak aku gorengkan tempe..
Ala...kakak tu kalau ada tempe goreng xyah lauk lain pun dia boleh makan nasi cenggitu jer ngan tempe & kicap


Begitulah ceritanya......
Wassalamu....





6 comments:

  1. sedapnya sambal sardin..sekarang sardin kira makanan mewah sebab mahal..heheheh lagi2 ayam brand..kalau ramai2 ahli dalam rumah x dapat la nak makan sardin selalu..humm cicah lempeng pon sedap humm apasal la suma resepi mak cella nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...
      orang deit memang banyak dugaan..sambal sardin pun tergoda..sabat3 aunty mas...caiyok

      Delete
  2. Mmmmm...sedapnyerr sambal tauhu sardin...rengkas menggamit selera...Aunty sukee...eeehh..tapi belum pernah campur gitu..boleh di cuba....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba aunty ogy..jangan x cuba...
      hari tu mak kiter buat sambal sardin + telur rebus...pun sedap

      Delete