Tuesday 30 May 2017

BIHUN TOMYAM SEGERA

Anda kesuntukan masa..???
Penat...baru balik kerja..??
Masa nak iftar hanya tinggal ½ jam..?
xde idea nak masak apa....?
Jangan risau...
Buka peti ais....kuarkan apa yang ada...
Ini idea nyer...
Bihun Tomyam Segera...!!!!
Hahahaha....macam iklan TV x...
Sebab apa segera?
Sebab guna pes tomyam segera jer...



Sebenarnya aku yang xde idea...
Masakan iftar semalam mak aku lumbtulis resipinya...
Selongkar peti ais...
Ops.... bukan peti ais..
Aku just selongkar folder draff...
Tengok apa yang belum publish...
Nampak Bihun Tomyam ni...
Tapi bukan juadah iftar semalam...
Ni sebelum puasa hari tu...
Masak masa kakak demam hari tu
Sebab kakak nak makan tomyam
Abang xde nak soh abang gi beli..
Mak aku cakap Bihun Tomyam Budus jer..
Sudahnya mak aku masak jer
Guna pes segera
Tambah udang & chickenball
Tambah sikit sayur


Tapi aku suka ...
Hirup kuah panas-panas
Masam-masam...
Uh.....sedap do..!!!
Seperiuk tu pun boleh habis..
Kalau makan sampai esoknya lah...
Hahahaha...
Pecah perut kot
Kalau nak habiskan seperiuk tu sekali hadap..

BIHUN TOMYAM SEGERA
3 sudu pes tomyam
10 udang
15 chickenball
1 cawan kobis hiris
1 cawan carrot potong
1 biji bawang besar
1 serai
1 pokok daun sup
(lagi sedap daun ketumbar)

1/2 paket bihum- celur dalam air panas hingga lembut dan toskan

1. Panaskan air anggaran 5 cawan hingga mendidih
2. Masukkan chickenball dan bawang dan serai
3. masukkan pes tomyam
4. Tambah carrot dan kobis
5. Bila sayur keras dan lembut baru masukkan udang
6. Masak sekejap sahaja sekadar udang masak
7. Tabur daun sup atau daun ketumbar



 Siapkan bahan-bahan


Pes Tomyam yang mak aku guna...


Seperiuk tomyam yang baru masak
Boleh makan gitew jer or makan ngan bihun..
Lepas la untuk iftar kalau hari yang darurat kan...
Ala...kalau gi makan kat luar pun ni juga yang order kot...
Silap- silap hari tu tukang masak bergaduh ngan towkey dia...
Masak terlebih masin...
Haaa...nyesal kot makan kat luar
Heee....kalau aku..???
Dah pernah buat time mak aku lambat balik
Perut dah lapar giler...
Nak goreng nasi...nasi xde stok..
Nak makan maggi Kari dah jemu..
Selongkar peti ais...amik carrot bagai..
Rebus ngan sos tomyam segera ni..
Tapi aku bubuh mee segera maggi..
Sebab aku x tahu nak celur bihun ...
Hihihi....


Bihun faiza
Mak Ismail yang bagi...
Mak aku cakap sebab tu juga buat Bihun Tomyam ni
Kata mak aku Bihun brand ni kalau goreng "kureng" skit
Urat bihun tu halus sangat dan rasa dia agak tawar..
lebih sesuai buat bihun sup or bihun tomyam...

No comments:

Post a Comment