Wednesday 13 July 2016

KACANG BUNCIS TUMIS UDANG...NASI ULAM...POPIA GORENG...AIR LAICI..IFTAR HARI KE-23

Biarlah dah raya pun....nak juga habiskan stok dalam folder Ramadhan 2016 ni....heee

Minum dululah...
Air Laici Segera...


Beli Air LAici Kotak...
Beli BUah Laici dalam tin...
Campur Air batu...
Siap..
Kata mak aku Laici Hosen Brand ni buah dia besar2 & cantuk...
Harga dia lebih sikit je dari laici tin merah tu



Kacang Buncis Tumis Udang....
Mak aku yang masak..untuk lauk buka puasa hari Selasa ..Ramadhan ke-23
Tapi udang & sayur kacanng tu mak aku kata nenek yang beli masa pagi
Balik petang mak aku masak.


KACANG BUSNCIS TUMIS UDANG

200 gm udang-agak-agal la nak banyak mana pun
secekak kacang buncis
minyak untuk tumis
1 bawang besar-hiris
2 bawang putih cincang
sikit garam & kunyit
1 cili merah-hiris

1. Panaskan minyak masak anggaran 2 sudu besar.
2. Tumiskan bawang besar & bawang putih.
3. Masukkan udang & kunyit serbuk.
4. Masukkan sikit air & kacang buncis yang sudah dipotong.
5. Masukkan cili hiris & garam..siap


Pinggan mak aku...
hahah..mak aku memang akan makan dalam pinggan ni jer kalau kat umah...
Haaa..ada sebab tau..
Kata mak aku sebab pinggan ni kecik..so mak aku kata nak kurangkan makan la
Aku ngan nenek makan guna pinggan yang besar...dinner plate..hahahaha
Tu namanya Nasi Ulam..
Nenek yang buat untuk mak aku..
Mak aku kata nanti malam nenek dah nak balik kampung sebab lagi seminggu dah nak raya..
Nenek akan balik dulu naik bas....
Kitorang akan balik minggu depan..
Mak aku kata sebelum nenek balik...mak aku request nk makan Nasi Ulam
Nasi Ulam ni mak aku kata makanan nostalgia bulan poser dolu2...
Mmmmm...

Ikan Rebus di goreng...
Mmmm...camaner tu..??
Kata mak aku ikan tu dah direbus dengan sikita ar,garam & asam keping hingga air kering & ikan masak..Pastu baru goreng...
Mak aku kata sorang sekor...hahaha





Kuih Bengkang Ubi...
Baki semalam tu dah dipanaskan hingga garing


Popia Goreng..
Mak aku yang buat...
Mak aku buat banyak tapi goreng separuh sahaja..
Separuh lagi mak aku frozenkan & bagi nenek bawa balik kampung...
Aku suka sangat popia ni sebab rangup & intinya sedap..
Mak aku kata intinya guna Cendawan Kering & Carrot
Selalu juga mak aku buat popia ni..

Resipi pun aku copy paste jer entri sebelum ni..

STEP BY STEP BOLEH TENGOK SINI....

POPIA  GORENG ...mak aku

1 paket kulit popia(saiz besar)
1 putih telur
Minyak untuk goreng

INTI:
1 batang carrot- racik halus & perah airnya
10 cendawan kering-rendam & hiris halus
1 bawang besar- dadu halus
3 bawang putih dadu halus
1 keping dada ayam- dadu halus
sikit minyak zaitun,garam & lada hitam serbuk
1 telur untuk jadikan gam masa gulung popia 

1. Panaskan sikit minyak sekadar untuk tumis dalam 1 sudu sahaja
2. Tumis bawang putih & bawang besar sampai layu.
3. Tambah isi ayam & kacau sampai warna ayam jadi putih
4. Tambah carrot & cendawan racik halus
5. Tambah garam & lada sulah.
6. Jika suka tambah telur & goreng hancur..
7. Biar sejuk dulu baru guna untuk isikan dalam kulit popia & siap untuk digoreng


No comments:

Post a Comment