Sunday 19 June 2016

ASAM PEDAS KARI KEPALA SALMON...SALMON GORENG....KUIH SAGU...AIR TEMBIKAI.:IFTAR HARI KE-8

Asam Pedas Kepala Ikan Salmon dengan rebung...
Lauk buka puasa hari Isnin..hari ke-8 Ramadhan..
Dah start sekolah...
Penatnya rasa..
Tapi aku bukan gi sekolah pun...hehehe..

Malam tu buka group WhatsApp kelas tengok ramai yang cakap xnak gi skolah

Kepala Salmon ni favourite mak aku ni...
Mak aku nak masak kari tapi aku minta mak aku Masak Asam Pedas jer sebab asyik makan kariii jer..
Tapi mak aku kata campur juga rempah kari sebab nak juga rasa kari tu...mmmmm
Mak aku jer yang makan kepala ikan & rebung ru..
Aku hanya amik kuah je Asam Pedas tu sebab yang ni mak aku hanya guna kepal Salmon..
Aku x makan kepala ikan...

ASAM PEDAS KARI KEPALA SALMON
1 kepala salmon-potong2
1 cawan rebung siap rebus
1/4 cawan minyak
1 sudu teh halba campur
2 cawan air asam jawa cair( 1sudu asam jawa+air)
Garam & sscubit gula

Bahan Blend:
10 cili kering-gunting & rebus
sikit belacan
1 bawang besar
2 bawang putih

1. Panaskan minyak & tumis halba campur.
2. Tuangkan bahan kisar & biar hingga naik minyak.
3.Masukkan kepala ikan & biarkan sekejap.
4.Tuangkan air asam jawa & rebung.
5. Tambah garam sikit gula & biar mendidih hingga naik minyak.



Tapi untuk aku mak kau gorengkan isi ikan salmon tu.. bahagian ekor...bukan badannya...heeee
Yang ni sekeping ni aku sorang je makan...sebab mak aku dah ada kepala ikan salmon tu...
Mak aku kata hanya sapu garam & lada hitam pada ikan tu & goreng la macam biasa..


Selain itu mak aku juga rebus telur masin ni 2 biji...sedap telur masin ni sebab x masin sangat..
Kalau telur masain yang over dos salted tu aku hanya akan makan yolk  tu je..yang putih x makan.
Tapi yang ni seriously sedap ...rasa lemak2 je sebab x msin sangat..


Kuih Sagu...
Mak aku memang buat 7 biji tu jer..hahahaha...
Mak aku ada cakap buat dalam acuan kecik2 ni supaya boleh buat sikit..kalau guna loyang kena buat banyak
Yer lar nak makan aku berdua dengan mak aku jer...
Tu pun x habis sebab lepas makan nasi aku dah kenyang..
Masa sahur memang x la nak makan kuih...lastly mak aku kata terbuang juga 2 biji..
Aku dah pesan kat mak aku xyah nak buat kuih waktu berbuka..
Tapi mak aku kata kena buat juga satu kuih manis ..kalau x pun kena ada bubur...
Sebab tu tradisi keluarga nenek..Buka puasa mesti ada kuih..

 LANGKAH DEMI LANGKAH ADA KAT SINI....

KUIH SAGU ..mak aku
1/2 cawan sagu biji-.rendam 1/2 jam
2 sudu gula
sikit pewarna
kelapa putih+ garam

1. Panaskan pengukus(mak aku kukus guna rice cooker je)
2. Sagu yang sudah direndam dibuang airnya & dicampur gula dan pewarna( memang akan berair sebab gula)
3. Isikan sagu tadi dalam cawan2 kecil (sagu bersama airnya) anggaran dalam acuan 3/4 sagu..1/4 air
4.Kukus hiingga nampak jernih & tiada lagi bintik2 putih
5. Biar sejuk & keluarkan dari acuan & gaul dengan kelapa putih+garam

Air Tembikai Terkujat...
Hahahaha...sebab tembikai tu yang x merah sangat..
Tapi habis juga 1 jug tu ..hehehe








No comments:

Post a Comment