Monday 9 March 2015

NASI AYAM MAK AKU...


Nasi Ayam....
Nasi Ayam Mak Aku tu....aku yang tambah..!!!
Dah mak aku yang masak...
Aku cakap la Nasi Ayam Mak Aku..
Hehehehe...
Semalam nyer braekfast ...termasuk la lunch...!!
Sebabnya...mak aku masak awal...
Pukul 8 lebih dah siap masak...


Dah beberapa kali aku amik gambar...
Aku memang x perasan xde nasi...
Yang ada hanya ayam..sup & sambal-sambal tu jew...!!!
Sungguh..!!!
Aku memang x perasan....
Hahahaha....



Kalau dah xde nasi camaner nak cakap ni Nasi Ayam...
Hahahaha...
Sampai dah petang,dah transfer gambar dalam lappy baru perasan..




Dah petang...nasi & lauk dah tinggal ciput dah pun....
Hmmm ....x kisah lah...
Mak aku bubuhkan nasi dalam pinggan untuk aku amik gambar
Dah tu xkan nak amik gambar je...
Alang-alang teruslah aku makan Nasi Ayam tu....
Dengan Air Jimi Asmara...
Hahahaha....
Sedap..!!!
I tell you.....

NASI AYAM MAK AKU

Sup:
1/2 ekor ayam
8 cawan air
1/2 kiub ayam
4 sudu minyak
garam

Bahan tumis:

1ketul halia
1 bawang besar cincang
5 bawang putih -dadu halus
1 kayu manis
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
1/2 buah pala



















1. Panaskan minyak & tumis nahan tumis hingga harum















2. Masukkan ayam  & kacau hingga ayam kecut. Masukkan air,garam & kiub ayam.
3. Bila ayam 1/2 masak,angkat ayam & teruskan memasak sup hingga selesai

*** Kuah sup agak banyak kerana sebahagiannya akan digunakan untuk memasak nasi


Bahan Perap Ayam:
1sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
1 sudu madu

1. Perap ayam yang 1/2 masak tadi & gpreng hingga masak sepenuhnya






 Bahan Nasi:
2 cawan beras wangi
2 daun pandan
1 sudu butter
3 cawan sup ayam ( dari sup yang telah masak tadi
2 helai pandan
pewarna kuning (jika suka)

1. Cuci beras & masak nasi dalam rice cooker dengan menggunakan sup ayam,daun pandan,butter & pewarna kuning



Sambal Cili:
4 cili merah
2 bawang putih
1 cawan air
sikit garam.gula & cuka

1. Blend semua bahan & masak hingga mendidih.Adjust rasa masam,masin & manis ikut selera.



Sos Kicap:
1/2 cawan kicap manis
sikit air ( jika ingin kicap yanng cair)
2 bawang putih
1/2 limau kasturi

1. Campur semua & masak hingga mendidih.

Sambal Halia:
1 ketul besar halia
2 bawang putih
sikit garam
sikit cuka
sikit gula

1. Tumbuk halia & bawang putih hingga halus.
2. Tambah garam,gula & cuka ikut sesuai rasa





Ni contoh cuka makan yang digunakan





















1. Sambal Cili

2. Sos Kicap

3. Sambal Halia













1. Sup Ayam

2. Ayam yang siap digoreng

3. Timin & Salad

4. Sambal Cili.Sos Kicap & Sambal Halia

No comments:

Post a Comment