Monday 13 January 2014

JERUK BUAH DABAI

Hari ni nampak mak aku bawa balik sesuatu dalam plastik hitam....Baunya macam femiliar jew....
 Owh....Bila buka plastik tu...rupanya Buah Dabai....Buah ni memang xde kat semenanjung..Kat sabah & Sarawak je ada..tapi xtau la kalau2 aku yang xtau..
Mak aku kirim kat kawan mak aku yang gi Sarawak hari Khamis minggu lepas..Mak aku kata dia kirim RM50..Kawan mak aku beli 3kg....
Mak aku kata ada juga yang dh rosak & lembik sebab kawan mak aku gi Sarawak tu hari Khamis lagi..Hari Isnin baru dapat..Tapi masih banyak yang elok..Yang ni mak aku dah basuh & nak rendam dengan air panas..Mak aku kata nak makan puas2 & nak buat jeruk untuk bawa balik kg bagi nenek sebab nenek pun suka.
Bulan lepas masa gi Kuching mak & nenek aku suka sangat makan buah dabai..Mak aku & nenek ada beli bawa balik KL tapi banyak yang rosak sebab lembik...
 Kalau dah rendam air panas, buahnya yang keras macam kayu tu jadi lembut dan gebu macam ubi rebus..Isinya kuning.Aku ngan kakak memang x suka buah dabai ni..Mak aku kata rasanya lemak2 macam buah avokado pun ada..macam buah zaiton pun ada....Mak aku kata nanti dia nak masak Nasi Goreng Buah Dabai..Hari tu kat Kuching pun mak aku order Nasi Goreng Dabai.

Yang dah rendam air panas tu mak aku kata makan ngan cicah ngan sikit garam & nak buat Nasi Goreng
Biji Buah Dabai ni bentuknya macam bola rugbi...Mak aku kata dulu dia xtaupun biji buah dabai ni boleh makan..Sekarang dah tau bijinya ada isi dalamnya warna putih & rasa macam kacang..Tapi nak pecahkan bijinya kena guna tukul sebab keras gilerrrrr...!!!!!

 Yang ni mak aku kata nak buat jeruk.Yang ni x rendam ngan air panas pun..Yang ni rendam ngan kicap simpan dalam balang...
 Sampai habis kicapnya.....!!!!!
Sebenarnya mak aku kata kicap masin yang label hijau tu ada sikit je dah pun...Mak aku habiskan la...
Yang botol Kicap Jalen tu memang baru beli la & memang habis la satu botol tu sebab nak bagi buah dabai tu tenggelam dalam kicap tu....
Kena biar 2,3 hari dulu baru boleh makan...
Hmmmmm...x kisah la sebab aku bukan makan pun...Mak aku jew....
Tapi yang aku kisah tu...sebab kicap tu dah habis...huhuhu
Eh,mak aku kata nanti nak bawa balik kampung untuk nenek la....!!!




8 comments:

  1. Cella, brp lama jeruk dabai bolh bertahan elok dmakan?

    ReplyDelete
  2. Cella, brp lama jeruk dabai bolh bertahan elok dmakan?

    ReplyDelete
  3. Dimana ada jual dabai jeruk di Kuching

    ReplyDelete
  4. Dimana ada jual dabai jeruk di Kuching

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Dimnajual dabaijeruk di Kuching

    ReplyDelete