Monday 28 October 2013

SUP PASTA KE SUP SAYUR.....?

Brrrrr....Alhamdulillah...baru je sudah makan semangkuk.....xtau la ni sup pasta ke sup sayur....mak aku kata pasta ngan sup tomato...tapi aku nampak sayur je banyak...hahahaha
Mula-mula tadi aku tengok warnanya ingatkan tom yam....sebab kuah dia warna oren...Bila makan xde rasa tom yam pun..Rasa sup daging & sikit masam...Rupanya masam sikit tu sbb mak aku kata dia letak banyak tomato...mak aku kata pasta ni makanan orang Italy & orang Italy selalu guna banyak tomato dalam masakan pasta & pizza...hmmm yo la...mak aku dah mula la tu berangan jadi Papa Joe & Chef Adu dalam Master Chef...hahahaha
Apapun...sup ni memang sedap sangat & mampu mengenyangkan perut haku yang tengah kelaparan...hahaha..Mak aku kata dalam tu ada daging korban lagiiiiiiiiiiiiiii.....!!!!!!

SUP SAYUR + PASTA
1 ketu daging
1 bawang besar
2 bawang putih
1 cawan brokoli potong
2 biji tomato masak
1 batang carrot
sikit minyak
garam
2 cawan pasta spirals campur

1. Rebus daging ngan banyak air...
2. Tumis bawang& yang dah cincang..Masukkan daging & air rebusan daging.Masukkan suyur  yang keras dulu...kecuali brokoli sbb brokoli cepat masak
2. Bila dah mendidih masukkan tomato yang dah cincang kecik2.  biar mendidih sampai tomato hancur & kuahnya jadi warna oren..bubuh brokoli &.tambah garam.
3. Bubuh pasta & biar selama 5 minit sampai pasta lembut sikit je..tutup api...nanti pasta akan jadi lagi lembut sbb sup tu masih panas...

Mak aku kata boleh guna pasta macam2...Kali ni mak aku guna pasta spiral yanng warna oren,hijau & kuning sbb masih ada baki buat sup pasta minggu lepas..Kalau guna pasta small shell pun tentu cantik & sedap...Kalau guna yang ribbon tu macam x sesuai la sbb besar-besar..hahahaha...aku plak dah mula berangan masuk master chef...hehehehe

No comments:

Post a Comment