Dah lama teringin nak makan mee siam.Dok nampak & dengar saja anak Pak Berahim tu cakap MEE SIAM KUAH...sedapa.Datanglah keinginan nak makan juga.Seingat saya,saya pernah buat beberapa tahun lepas bulan puasa.Tapi dok cari dalam old post tak jumpa
Ni la Mee Siam saya.Hari Ahad tu saya masak lagi mihun 12 sudu teh gula.Pulun makan sengsorang sebab 3 beradik tu sorang pun tak sentuh mihun tu.Depa makan nasi & jajan depa ja.Terpaksa la semalam pun saya dok makan lagi mihun tu.Sepaket kot gorengnya.Memang 2 hari pun tak boleh habis la.Tu yang teringat Mee Siam tu.
Baki Mihun 12 Sudu Teh Gula.Masa panaskan tu tambah daun bawang saja.Sayang sebab dah la kali ni konon guna extra udang kering .Hihihihi
Rebus telur.Tengok la telur pun bila kupas hanya ½ saja isinya.½ lagi ruang udara..Menandakan tu telur lama la tu.
Dah nak makan ..teringat pula SK kata kena perah limau kasturi baru aum...Alhamdulillah,ada beberapa biji limau kasturi yang Ita bagi masa petik ulam kat belakang rumahnya beberapa hari lepas.Ok,saya setuju kena perah limau kasturi baru rasa dia aum...!
Kat Thailand tak tau la ada ka tak Mee Siam ni?Yang saya tau,orang Siam kata kat Thailand ada Cendol Singapore..Cendolnya warna pink makan dengan air gula jernih tanpa santan..
Setahu saya dalam masyarakat Baba Nyonya Pulau Pinang ada cendol pink yang dimakan dengan air gula jernih dipanggil Bee Tai Bak..( kalau tak salah la...kalau salah ....❌....Jangan ✅ pula...hihihi
Hihihi.. macam kita pergi Bandung, tak jumpa pulak Air Bandung dan Mee Bandung 😂
ReplyDeleteAishhh.. tengok Mee Siam Kuah dia, teringin pulak anak Pak Berahim 🤭🤭🤭.. haa.. kalau letak cuka lagi sedap kan..
Kat Bandung takdak mee bamdung yer...Kat Jawa takda cucur Jawa...🤭
DeleteSamalah tu macam cucur Jawa. Dalam masyarakat Jawa tak ada cucur Jawa hihihiii. Bihun goreng 12 sudu teh gula tu sedapnya....!
ReplyDeleteCucur Jawa,Mee Jawa,Mee Siam,Mihun Singapore,Mee Champa..Macam-macam nama kan.
DeleteMihun 12 sudu teh gula tu sedapkan...Nak buatnya semua baik ikut ja resipi tak berani derhaka 🤣
Lapar terus tengok entry ni...nampak sedap..ntha bila la nak cuba sebab sibuk dengan kerja kan
ReplyDeleteTunggu nannti dah tenang2 boleh buat,nanti up tau..hihihi
DeleteAkak pn kenal taucu bila berhijrah ke felda maklum la celik mata je kenal tempe
ReplyDeletehahaha..tempe pun saya kenal kat KL..Banyak kenal kat KL sebab sini kan masyrakatnya dari serata pelosok negeri.Boleh bertukar2 citarasa
DeleteRasanya dulu kat tempat saya mungkin ada taucu tapi hanya digunakan masyarakat Cina ja kot
Akak pn kenal taucu bila berhijrah ke felda bercampur dgn orang negeri lain. Sblm ni celik mata kenal tempe je
ReplyDeleteFirst time tengok dan tahu mi siam ni. Nampak menarik pulak. Ini kalau dekat dah hulur pinggan kosong. hihi...
ReplyDeleteDapur kak SK, Kak Amie dan Mama cella sentiasa berjangkit jangkit :)
Laaaa...ingatkan Johorean familiar dengan Mee Siam swbab jiran Singapore.
DeleteJom la jangkit bersama...hihihi