Tempe berlado..Padeh sampai mengalir air mato..Tapi total dimakan juo..
Hihihihi...tiba-tiba teringat lagu minang
" Ayam Den Lapeh"
2 bungkus tempe.
1 cawan bilis bersih
2 sudu kacang tanah goreng.
1 sudu air asam jawa.
Garam,gula & minyak.
Bahan Blend Kasar:
1 cawan cili padi Bangladesh.
1 bawang besar.
3 bawang putih.
1. Tempe dihiris dan goreng garing.Bilis juga goreng garing.Kemudian,goreng kacang tanah.
2. Tumis bahan blend hingga naik minyak.Tambah air asam,garam & gula.Sesuaikan rasa.
3. Kemudian baru masukkan semua bahan yang dah goreng,gaul rata.
Masak pula sup bebola ayam.
Sedapnya tempe berlado macam ni kak. Tiba tiba nak ikut nyanyi. Hihi
ReplyDeleteSaya pun sama dapat tempe berlado pun dah cukup. Buat ratah pun sedap. Sup sup ni suka makan dengan mi :)
Kita sama taste...Sup nak hirup nak makan dengan mihun ok,kalau nak makan ngan nasi kena hirup asing...hihihi
DeleteBetul betul. Makan dengan nasi kena mangkuk sup lain :)
DeleteSup bebola ayam tu...saya suka hirup kuah panas-panas. Memang sedap sangat ni ditambah lada hitam!
ReplyDeleteAyam deh lapeh... oh penyanyi asalnya baru saja kembali ke rahmatullah kan.
Al-Fatihah untuk arwah,semoga ditempatkan dalam kalangan orang beriman....aamiinnn
DeleteIngatkan orang jawa aje minat tempe
ReplyDeleteBukan takat tempe...Cuvur Jawa pun minat🤣
DeleteKalau dah guna cili padi bangladesh tu memang berdesing la makan, hihi. Kalau sy dapat tempe balado tu, sup bebola sy makan asing, nanti hilang baladonya
ReplyDeleteBetoi3...berdesing baru puas makan nasi...kalau tak pedas,nanti senyap sunyi🤭
Deletefuhh sedap tempe berlado! mkn ngn nasi panas2.. paduu
ReplyDeleteKan...kena pula tengahari yang betulw lapar
Deletematching lauk eh ni
ReplyDelete