Hihihi
Ni pinggan sendiri sebab ada hati ayam sekali.Bab hati ayam takdak sapa ikut.Semua tak suka kecuali saya..Hihihi
Ayam Goreng
Dah tumbuk 5 bahan tu.Tambah 1 ketul kiub ayam & sikit garam halus.Saya pernah tengok dalam youtube ada tukang masak orang Thailand(non muslim) yang guna kiub 🐷 untuk perap ayam.Katanya supaya rasa lebih sedap.Maknanya kalau makan kat sana kena hati-hati jugak la kan walaupun ayam.. terutama kalau tempat makan non muslim yang tiada tanda halal dan diragui...Nauzubillah,semoga kita dilindungi...
Ayam dah digaul bahan tumbuk diperap beberapa jam dalam peti ais.Patut ayam tu potong 4 atau potong 6 sahaja baru cantik.Tapi sebab ayam yang ada dalam peti ais dah potong kecik,saya on sajalah.Cuma tak comey la bila ayam kecik...hihihi
Bancuh 2 sudu tepung jagung dengan 1 cawan air,bancuh cair + sikit pewarna oren.( Cikgu Amie..saya dah jumpa pewarna oren kat Shopee)Sebenarnya Cella yang tolong cari & order.Saya tak reti..
Gaul ayam perap dengan bancuhan tepung jagung.Goreng dalam minyak banyak hingga garing.Cuma bancuhan tepung saya macam agak pekat sikit la.Lain kali kena cairkan lagi.
Ni pinggan sendiri sebab ada hati ayam sekali.Bab hati ayam takdak sapa ikut.Semua tak suka kecuali saya..Hihihi
Biasa la...saya hanya kukus guna rice cooker.Saya rendam kosong selama 5 jam & kukus.Kukus kosong sahaja.Saya alas bekas kukus tu dengan net putih ( sebenarnya net putih tu adalah net bekas bawang putih yang saya belah & basuh bersih & guna buat alas pengukus.Dah lepas guna basuh,simpan semula dalam pengukus supaya tak hilang 🤭)
Alamak,....bila kukus pulut teringat janji dengan KakMim nak tutorial buat pulut kuning.Masih tertangguh lagi sebab kata nak minta Cella edit video tu sampai sekarang terbiar.Nanti kena tunai juga janji tu walaupun hanya video tanpa edit.Ada ja video dalam galery.Kalau tak tunai dah jadi mungkir janji,munafik tu.Nau'zubillah...Sekarang kira belum mungkir kan..hanya tertangguh🙈🙈
Sebenarnya bahan tu ada 5 jenis.Yang lain tak ada dalam gambar la pulak.
-Akar ketumbar
-Bawang putih
-Lada putih
- Biji ketumbar
-Jintan putih.
Semua bahan ni agak-agak saja.
Dah tumbuk 5 bahan tu.Tambah 1 ketul kiub ayam & sikit garam halus.Saya pernah tengok dalam youtube ada tukang masak orang Thailand(non muslim) yang guna kiub 🐷 untuk perap ayam.Katanya supaya rasa lebih sedap.Maknanya kalau makan kat sana kena hati-hati jugak la kan walaupun ayam.. terutama kalau tempat makan non muslim yang tiada tanda halal dan diragui...Nauzubillah,semoga kita dilindungi...
Ayam dah digaul bahan tumbuk diperap beberapa jam dalam peti ais.Patut ayam tu potong 4 atau potong 6 sahaja baru cantik.Tapi sebab ayam yang ada dalam peti ais dah potong kecik,saya on sajalah.Cuma tak comey la bila ayam kecik...hihihi
Yang berbintik dalam bancuhan tu ialah sisa bahan perapan ayam tadi..
Gaul ayam perap dengan bancuhan tepung jagung.Goreng dalam minyak banyak hingga garing.Cuma bancuhan tepung saya macam agak pekat sikit la.Lain kali kena cairkan lagi.
Bau dia masa goreng ayam ni memang menggoda.Dah la tengah hujan lebat.Perut bergegar tau...hihihi
Ops,kena buat bawang goreng dulu..
Bawang merah dihiris gaul sikit tepung & secubit garam.Haruslah bawang merah kecik tu ya.Kalau bawang besar dia tak segaring & seharum bawang merah
Simple tapi kami semua suka.Cili pencicah ayam tu,saya hanya gun Thai cili sos saja.Kalau nak cairkan sikit + sikit air panas.
Bawang merah dihiris gaul sikit tepung & secubit garam.Haruslah bawang merah kecik tu ya.Kalau bawang besar dia tak segaring & seharum bawang merah
Goreng jangan tinggal,kang hangus tak sedap.Saya goreng bawang ni dulu baru goreng ayam.Jadi minyak tu bau harum masa goreng ayam.
Simple tapi kami semua suka.Cili pencicah ayam tu,saya hanya gun Thai cili sos saja.Kalau nak cairkan sikit + sikit air panas.
Alhamdulillah
ReplyDeleteNampak sedap
Alhamdulillah
DeleteBanyak kali dah tengok tayangan Pulut Ayam kat sini.
ReplyDeleteYa Allah, berilah aku kekuatan untuk menangkis godaan ini, Aminnnn.
Ya Allah,kurniakanlah rwzeki & kerajinan kepada SK 🤲🤲🤲
Deletehihihi
alahai sedapnya.. perot pon menyanyi2 ni mtk mknan.. haha
ReplyDeleteSaya pun belum mengisi perut hari ni...
DeleteBaru lepas diselia big bos dari awal pagi...Ni baru nak gerak cari makan...hihihi
Sedapnya pulut ayam. First time makan masa pergi Perlis tu. Terus suka. Pernah buat juga tapi kurang kick sikit. Lagi sedap yang hat Perlis tu. Kot teringin makan boleh cuba resipi mama cella ni. thanks kak :)
ReplyDeleteJom-jom try...
DeleteKadang saya belasah makan dengan ayam goreng biasa ja..Janji ayamnya panas-panas & bawang gorwng homemade...hihihi
Mak cella ni kalu bab pulut memang say a bagi berbintang2💎
ReplyDelete