Cicah Asam Pedas Daging
Buat side dish untuk jamuan pun ok.
Saya pernah buat jamuan raya kat tempat kerja.Dulu la,zaman kerajinan tahap gaban.Setiap tahun saya akan buat jamuan raya kat tempat kerja.Orang lain buat open house.Saya buat open mat( bentang tikar) sahaja kerana sedar rumah sekangkang kera & rumah saya paling jauh dari tempat kerja.Ada pondok tepi pondok jaga tu.Situlah saya susun makanan. Bentang tikar bawah pokok ajak kawan- kawan sarapan.Sapa bz,boleh tapaw...
Biasanya saya akan buat pada hari Jumaat sebab ada masa panjang.
Sanggup malam tak tidur demi nak masak jamu kawan-kawan.Masak nasi impit,rendang,kuah kacang,laksa,pulut ikan masin,aneka kuih pun sanggup masak sendiri. Bila kita suka buat kerja tu memang seronok walau penat.Esok paginya subuh- subuh dah ajak anak2 hangkut semua masuk bonet dah macam orang berniaga.Antara menu paling laris lempeng kelapa cicah sambal bilis.Guna portable stove.Bawa kuali dari rumah.Sapa nak makan self service termasuk lempeng.Kena melempeng sendiri sebab saya hanya bancuh tepung.Air kopi 0 panas saya bancuh secerek.
La ni..?
Memang tak la,saya dah tak rajin!
Pernah makan dak Roti Kerca?
Haaa...saya cari dalam blog ni...ada dalam oldpost 2014
Dulu selalu juga posting tu dok atas .Lepas tu dah tenggelam bawah diganti roti kerca mak iti yang viral...hihihi
Nampak roti kerca mak iti lagi menarik sebab kuah daging cincang ala sos pasta.Saya buat Roti Kerca makan dengan kari ayam atau kari daging sahaja.Nanti boleh try masak macam mak iti pula.
Apapun ini pengamatam saya sahaja.Mungkin juga saya yang tak pandai nak mengolah...hihihi..
Balik anak bujang tu semalam....Memang dia ulang- ulang la makan sampai ke malam.Suka betul dia..Bangun pagi ni nampak periuk asam pedas eloh dah berbasuh & bertelangkup..
LEMPENG GULUNG
2 cawan tepung gandum
3 cawan air
Sikit air kapur
1 biji telur
½ sudu teh garam
2 sudu minyak
1. Blend semua bahan hingga creamy.
2. Biar ½ jam sebelum melempeng supaya bijian tepung mengembang & lempeng jadi lembut.
3. Sapu pan dengan tisu yang dicelup sikit minyak.
4 Masukkan sesenduk atau sukatan yang sesuai untuk dapatkan lempeng yang nipis.
5. Angkat dan gulung ketika masih panas.
Tapi tu la,hanya Roti sahaja Kerca..
Kuah nya derhaka...
Makan dengam asam pedas daging🤭
Balik anak bujang tu semalam....Memang dia ulang- ulang la makan sampai ke malam.Suka betul dia..Bangun pagi ni nampak periuk asam pedas eloh dah berbasuh & bertelangkup..
Maknanya walau pun roti kerca versi Jebat Derhaka....Tapi licinnnnnn la kan....hihihi
Wah! Roti kerca.... teringat Dato' Siti Nurhaliza buatkan Datuk Khalid roti kerca. Tumpang semulut ya Mama Cella...aduh aduh enak!
ReplyDeletePernah viral kan beberapa tahun lepas roti kerca mak iti.Mesti sedap air tangan mak iti.Pernah baca dalam majalah,masa Hetty Keos Endang bertamu ,mak iti masak sendiri sebagai hidangan tetamu.Bukan kaleng-kaleng mak iti kan..
DeletePertama kali sy tahu tentang Roti Kerca ni apabila dikongsikan oleh penyanyi Azie (isteri Syed Sobrie). Lepas tu sy ada cuba buat. Lauknya Daging Kisar yang dimasak ala kacang pool. Tapi, dah namanya sy, memang apa2 pun cuma dimasak sekali aje lepas tu taubat 😜😜😜
ReplyDeleteHahaha..pasaipa taubat?
DeleteDulu minat sangat lagu Syed Sobri -"Cinta Yang Terhumban"Azie tu oun terbayang lagi senyuman manis dia mengacarakan Selamat Pagi Malaysia dulu2..Juga ternampak2 wajah isteri pertama Syed Sobri yang tak kalah cantiknya.Semoga mereka bahagia hingga ke Jannah..
wah sedapnya nampak tu
ReplyDeleteIn sha Allah sedap Syaz...
DeletePernah jugak buat resepi tengku zawiyah cicah bersama Kari dagin cincang
ReplyDeleteMesti sedap kan...Suka tengok wajah lembut Tengku Zawiyah sejak beliau bertudung,manis & ayu sekali
DeletePH tak pernah buat/makan roti kerca tapi kalau lempeng tu selalulah...
ReplyDeleteAnak2 suka makan cicah gula je, macam arwah Tok.
Kan..cicah dengan gula pun sedap.Mat saleh pun makan lempeng ni kan yang depa panggil crepe makan dengan golden syrup la letak cream & friut la..Tok nenek kita dah lama makan crepe kan🤣🤣
DeleteNk cte psl minum ptg smlm.. kak lin buat cucur jawa resepi 2 mak cella.. anak2 kata sdp & bole buat lg.. utk 1st timer, perfect la..tp ropolnya xde la secantik ropol mak cella.. tq mak cella.. 💃
ReplyDeleteHrini xde minum ptg sbb check-in Everly.. kat rmh xde air.. 🤭
Wahhh...
DeleteAlhamdulillah..1st time buat dah perfect,bukan kaleng2 tu..hihihi
Semalam pagi saya buat juga cucur jawa pandan resipi 3 pula..Tungguuuu resipinya....
Seronoknya dapat tido hotel..Syoknya nak buffet breakfast..
Nak ikut jugaaaaa ..huhuhu
Perfect kat mata kak lin, 1st timer.. ikut exactly mcm mak cella sharing.. tq sgt2 mak cella..
DeleteEven da bole dine-in tp kak lin masih belum bersedia nk buka face mask n mkn.. tetap tapau mknan.. tunggu la kes kurang sikit kot.. 🤗
pkp tahun lepas pernah buat roti kerca..
ReplyDeletesbb tgk CTDK buat.. haha..
tetiba teringin pulak.. esk blh buat breakfast kot..
Jom..jom..buat lagi...
Deletemak iti punya kuah daging menarik..
Kalau melempeng elok menjadi ,seronok nak buat kan...Tapi kekadang dia buat perangai melekat la,kayak la...rasa nak merajuk jer..hihihi