Masak pengat pisang..
Untuk minum petang.
Masak awal-awal pagi.
Supaya pekat & sebati bila nak makan nanti
Pengat pisang.Kami panggil serawa pisang.Biasanya saya kenal kebanyakan pisang.
Beli 6 biji sahaja.Tapi beratnya lebih sekilo.
Kalau pisang nipah atau pisang kepok biasanya tak masam.
Habis tu ni pisang apa?
6 biji pisang ( tak tau nama tapi besar saiznya)
1 kotak santan
2 keping gula nisan Kelantan
½ sudu teh garam
3 sudu sagu - basuh & rendam 10 minit
1 helai pandan
1. Kupas pisang & potong serong sederhana tebal.
2. Masukkan pisang dalam periuk bersama 4-5 cawan air & masak hingga mendidih.
3. Masukkan sagu & kacau sesekali hingga nampak sagu jernih,baru masukkan gula,garam dan pandan.
4. Tambah santan dan kacau sesekali hingga mendidih.Kecilkan api supaya mendidih perlahan & santan tidak pecah.Sesuaikan rasa
Sekali pandang macam pisang abu kan? Tapi sbb masam bukanlah kot :)
ReplyDeletePH suka serawa tapi takde geng nak makan, anak2 ikut Walid depa, tak makan.
Ok...yang ni kita sama PH...
DeleteKadang anak-anak ni depq jamah la juga.Tapi kali ni saya balun sorang- sorang depa tak pandang...hihihi
Kalau sy dulu2 la, makan biskut cc ni dengan bubur kacang hijau. Tapi, beberapa tahun lepas, sy tengok abg ipar makan biskut cc dengan serawa pisang. Masa tu baru tau org Kedah makan lagu tu. Pak Inche tak pernah makan macam tu, dia jenis makan gitu jer.
ReplyDeleteSy ni lagi la bodo piang tak kenal jenis pisang. Sy tahu pisang tanduk ja 😜
Bukan semua orang Kedah makan ngan CC ni SK.Ramai ja spesis PI.Tapi ramai jugaklah apesis abg ipar SK tu termasuk saya..hihihi..
DeleteSatu lagi orang Kedah kalau cakap ..kasar & ada penambahan dibelakang...
Bodo piang...Segak nak mamp*s....masam purit...merah menyala..panas lit-lit..putih gebu..hitam merelit..hihihihi.
sedap tu, terasa2 pula di lidah
ReplyDeleteMai la Syaz....ada lagi dok perangat...🤭🤭
DeleteSedap pengat pisang campur sagu. No idea pisang apa ni sebab tak pakar sangat tentang jenis pisang. kena tanya pada yang pakar. hihi
ReplyDeleteKak, nanti update kat profile akak letak link blog sekali ye. sebab bila saya click profile takde link blog akak. Terpaksa google dan akan jadi broken link dalam blog. Sebelum ni macam ada link dalam profile akak.
Terima kasih kak :)
Alamak...
DeleteSaya pun baru perasan sebelum ni macam ada link..Ni Fiza cakapnbaru tertrlengok memang dah takdak link la...
Nanti nak cakap kat tuan tanah suruh dia tolong tengok...Saya memang tak reti nak usik kat mana🙈🙈
TQ Fiza atas keperihatinan🌹🌹🌹
Macam spesies pisang abu /nipah / saba. Keluarganya mungkin.
ReplyDeletePernah saya buat pengat pisang begini, rasanya masam. Tapi sedap juga.
Owh,pisang nipah memang masam jugak ya..
Delete🤭Saya selalu masak pengat guna pisang nangka memang tau masam.Pisang nipah ni selalunya goreng ja.Nampaknya kena study lagi pasal pisang...hihihi
Sedap serawa Pisang nipah ni..sebb masam lawan degn kuahnya yg manis aummmm
ReplyDeleteTu la...semalam makan rasa masam sangat.Ni dok ulang panas...eh,dah balance dah masam vs manis dari kuah
Deletesy lg xtau jenis pisang ape.. tau mkn je.. haha
ReplyDeletekalo sy plak suka mkn ngn roti putih.. hihi
Hihihi...kadang-kadang tak perlu tahu nama pisang kan...makan ja...hihihi
Deletepisang nipah ni kak..dulu mak tanam banyak..kami suka goreng cicah dengan sambal kicap ngammm...kalau pengat/serawa kami pakai pisang berangan
ReplyDeleteOwh ..memang pisang nipah ek...Kadang boleh terkompius sat...hihihi
DeleteOoo pisang berangan pun boleh buat pengat ye..Ingatkan tak oleh takut hancur...Boleh cuba nanti....Selalu saya guna pisang nangka & pisang awak ja...