Hihihi,bila pula menyalai ayam...?
Akhirnya baki lagi ½ ekor saya jadikan lauk berkuah untuk lunch semalam.Ilusi makan ayam salai la kunun..Hihihi...
Saya hanya tumbuk lumat 15 cili padi merah + hijau.Kemudian,cedok 1 sudu makan pes garam kunyit ni.Masuk dalam kuali bersama 2 cawan santan cair,sebatang serai & 1 asam keping.Ops,kentang sekali
Didihkan semua tu hingga kentang empuk,baru masukkan ayam.Kemudaian,baru tambah santan pekat & sesuaikan rasa.
Ni sesi merasa.Hihihi...rasa kunun tapi ½ mangkuk!
Kalau zaman kanak-kanak,bila nampak mak ambil mangkuk & sudu nak rasa gulai atau sayur,kita pun sibok sama nak merasa...Bila mak tanya cukup ke rasa?
Terkebil-kebil nak bagi jawapan sebab tak tahu pun macamana cukup rasa tu.Pada kita semua yang mak masak sedap.Hihihi.
Selalu bab merasa masakan mak cakap Achik boleh dipercayai...
Dia berani komen jujur untuk masakan mak.Saya tak berani berkata benar🤭
Masak awal beberapa jam,nak bagi bahan sebati & kuah pekat.Ni kalau ada belimbing buluh...Aummmmm..
Kecur betul tengok kuah masan lemak ni. Masak lemak ayam hari tu pun sy tak sempat try lagi.
ReplyDeleteHihihi...
DeleteSimpan menu ni untuk hari yg takdak idea...
Alhamdulillah
ReplyDeletetak membazir
Alhdulillah....
Deleteadoihaii. terasa2 lemak santan dan pedasnya tu.
ReplyDeleteSebut lemak santan..
DeleteTeringat sitcom kat TV 1 dulu2...Trio Santan Berlada...Fauziah Nawi,Khairul Azhar & Ali Mamak
wahh sedapnya!
ReplyDeleteAlhdulillah....
DeleteElok garam kunyit Rose 🌹 tu kannn
ReplyDeleteYa betul..
Deletepes kental nak guna senang sedap pulak tu.Segala bahan kisar dia buat ...sebotol tu hanya rm10
Bagus gak idea akak masak lemak cili api. Taklah membazir bila tak habis. Nak dipanaskan memang takde sapa nak makan nanti. Sedap masak lemak cili api, kuah pekat.
ReplyDeleteBetul tu Fiza...Yang pelik tu bila recycle habis pulak...hihihihi
DeleteCantiknya warna kuah lemak cili api ayam panggang tu. Saya suka bubuh kuah banjir atas nasi! Puas makan... slurrpp-sluurppp terasa-rasa pedas cili padinya. Jangan lupa air panas segelas!
ReplyDelete