Akhir Syawal 1442,ramai juga yang merendang & ketupat.Saya juga ..Merendang,memburas & ketupat segera.
Semalam,seawal 5 pagi saya sudah merebus ketupat segera Adabi.Sehari sebelumnya memburas.
RENDANG AYAM GORENG
1 ekor ayam- potong
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu gula melaka
1 sudu garam
1 sudu kerisik
1 bungkus rempah rendang Adabi
1 helai daun kunyit
minyak
Bahan blend:
20 cili kering
1 bawang besar
5 bawang putih
3 batang serai
1 ketul kecil lengkuas
1. Ayam digaul garan kunyit & digoreng.Tidak perlu terlalu garing,sekadar masak isinya.
2. Dalam minyak yang sama anggaran ½ cawan minyak,tumis bahan blend hingga garing.Tambah rempah rendang Adabi.
3. Masukkan asam,garam,gula melaka,kerisik & masak hingga naik minyak.
4. Masukkan ayam & santan.Balik-balikkan sehingga mendidih & kuah pekat.
5. Taburkan daun kunyit & sesuaikan rasa.
Ayam goreng dimasukkan ke dalam kuah rendang.Untuk masak dalam jumlah yang banyak memang practikal ayamnya digoreng dulu.Contohnya untuk rendang raya,majlis keramaian ( tunggu lepas PKP) & juga untuk beginer yang nak merendang.Eh,yang berjualam pulut kuning bagai juga,elok cuba rendang guna ayam goreng.Nak- nak pula kalau jenis masak malam & paginya nak ulang panaskan.Selain mengelakkan ayam hancur,rasanya juga lebih sedap kerana isi ayam lebih pejal & berperisa.Apapun ini hanya pandangan saya.Tapi rasanya ini sesuai untuk ayam daging yang selalu kita beli di pasar.Kalau ayam pencen @ ayam kampung lebih sesuai terus direndang tanpa goreng.Jika menggunakan santan segar juga tidak perlu tumis,sebaliknya terus direndang kerana santan segar akan mengeluarkan minyak jika dimasak lama.Saya selalu menumis dahulu rempahnya jika menggunakan santan kotak.Ia bertujuan mengeluarkan bau harun bahan belnd & juga untuk kuah lebih cantik berminyak.
Tambah santan.
Siap.
Ketupat Adabi sudah direbus.Malangnya saya terkena ketupat Adabi yang lembik.Mungkin ini stok raya hari tu.Dalam media social nampaknada pihak Adabi memohon maaf bila ramai konsumer komplen ketupat Adabi lembik.Nasib baik masa raya saya guna stok lama & elok kejadiannnya.
Nampaknya baki ketupat yang belum direbus kena lablekan "ketupat lembik"supaya lepas ni boleh deside nak rebus @ nak biarkan sahaja.Hihihi
Cella hanya nak ayamnya ,taknak kuah sebab takut pedas.Takut sakit perut sebab lepas ni nak buat presentation.
Adah pula tak tahu dah hanyut ke dunia maya mana...hihihi
Petangnya sambung lagi makan ketupat Adabi yang lembik itu dengan rendang. Rebus lama & biar sejuk pun tetap tak padat & tak cantik bila potong.Mungkin yang ini kena dengan selera kak Saniah yang lebih gemarkan ketupat yang lebih lembut.Setiap kali masak ketupat kena yang lembut macam ni teringat Kak Saniah.Senyap sunyi dah,agaknya seronok berkebun dimusim PKP ni....
hmmm sedapnyaa
ReplyDeleteterliur tengok
Hihihi....mai la makan
Deletenmpk pon sedap rendang ayam tuuh., ;p
ReplyDeleteIn sha Allah sedap bagi penggemar rendang..hihihi
DeleteSaya pun suka ketupat lembik.dia.mcm blend je dgn rendang dan kuah kacang
ReplyDeleteKlu mkn dgn sayur lodeh lagi lah sedap
Tu la kan...selera berbeza- beza.Agaknya Adabi pun nak berlaku adil la tu.Dah lama ikut selera orang suka ketupat keras.Sesekali depa ikut selera yang suka lembik pulak kan...hihihi
DeleteTu la..Memang tah habis la jawabnya.Nak buat nasi impit goreng pun tak cantik melengas ..pasni macam nak buat sendiri ja...
ReplyDelete