Semalam ada lebihan sikit nasi.Dah masak nasi goreng untuk sarapan sorang-sorang.Guna lebihan sambal petai sahaja sebagai perencah..
Nasi goreng lagiii..Nasi goreng dah jadi menu popular dalam kebanyakan rumah sejak PKP 2020.
Nampak simple budus,tapi saya pernah baca article..bahawa nasi goreng antara makanan sihat.Tak ingat pula kat makan baca tapi online la..Kata doc tu nasi goreng selain sebagai makanan lengkap kerana ada carbo,protien & vitamin dari sayuran,yang lebih penting ialah nasi tu sendiri lebih sihat.Dalam petikan tu juga dinyatakan bahawa nasi goreng lebih sesuai untuk pengidap diebetis berbanding nasi putih biasa.Paling tak bagus katanya nasi bubur sebab sudah bertukar menjadi kanji & akan menjadi gula..
Wallauhu a'lam...
Tapi lebih kurang macam tu la yang saya baca.Nak kepastian,sila rujuk doktor...hihihi
Tabur ikan bilis garing + keropok melinjau.Terjangkit pula dengan cara orang Indonesi kalau makan nasi nak kena ada kerupuk.Tapi tu la awal tahun hari tu beli keropok melinjau mentah satu bungkus 150gm baru RM5++.Minggu lepas tengok pack yang sama dah jadi RM8.Tapi masalahnya ...beli juga...!!!
Kat rumah sy ni selalunya ada nasi goreng daging yang biasa terjadi bila ada lebihan sambal daging đŸ˜†
ReplyDeleteDaging memang sodap la kan..Sambai daging ..lama tak masak sambai daging
DeleteAntara 15 nasi goreng tu, saya teringin sangat nak rasa nasi goreng dabai. Mudah-mudahan dapat jalan-jalan ke Sarawak makan nasi gorengdabai ori masakan orang sana.
ReplyDeleteTula...rindunya buah dabai.Saya & mak suka sangat.Kalau dah musimnya kena buatbbaik dengan kakmim ni..hihihi
DeleteBuat yang depa makan ja lagi senang..tak la kena masak dua tiga kali..Tapi sesekali reward diri kita sengan makanan kesukaan kita..Kira upah la diri sendiri...hihihi
ReplyDelete