Apa lagi nak buat..Layan tekak..siksakan perut suruh kerja keras mesinkan makanan yang asyik terjun dalam perut.
Hihihihi
Buat Cucur Jawa pulak...
Habuan ngap ngap ngap.Kadang ternampak-nampak zaman dok bela lembu dulu.Mak ayah memang bela lembu pawah.Lembu pawah tu maksudnya bela lembu betina orang lain punya.Bila lembu tu beranak ,anak lembu tu kita punya.Beranak yang berikutnya tuan lembu tu punya..Beranak lagi,kita punya pula & beranak seterusnya tuan lembu tu punya.Begitulah seterusnya sampai lembu tu monopos...Kalau larat bela la ..Tapi ibu lembu tu tetap tuan asal punya la...Kalau kena lembu mandul,memang naya Pak Karim,bela saja takdak hasil.Untung kalau ihsan tuan lembu tu,dia jualkan lembu mandul tu & kasi lah sikit sagu hati habuan penat orang membela.Dapat tuan lembu tak timbang rasa,meloponglah si pembela... Pernah lembu mak hasil pawah,membiak hingga mak ada banyak ekor lembu. Siap boleh bagi pula kepada orang lain bela secara pawah juga.Kali ni jadi tuan lembu la pula...Hihihi...
Nak ceritanya bila kita bela lembu,time panas-panas macam ni,kena tambat lembu tempat teduh,contohnya bawah pokok.Lembu akan rebahkan badannya( apa istilahnya ek)Nak kata tidur bukan telentang,nak kata duduk bukan bertinggung..Hihihi..
Sambil rebahkan badan tu mata lembu akan pejam.Kiranya berehat baring- baring la tu.Tapi mulutnya ngiap ngiap ngiap entah apa la dikunyahnya.Haaaa macam tu lah mulut orang dalam lockdown ni.Mata pejam pun,mulut dok mengunyah tak benti..Hihihihi
Pagi lagi dah plan petang nak kunyah apa.Dah siap bancuhkan tepung beras+tepung gandum+gula nisan & sikit garam.Uli,adun sampai likat.Masuk.dalam bekas,tutup biar diam-diam beberapa jam.Petang baru perut nak berehat,kaki & tangan dah mula bergerak ke dapur.
Ciaw..ciaw..ciaw...bunyinminyak menerima kedatangan adunan tepung.Blup blup blup cucur jawa berkerja dalam minyak..
Lepas sebiji,sebiji lagi masak & mendarat dalam pinggan.
Bancuh teh O ,gu kan dengan cucur jawa.Laju ja tangan menyuap.Yang mulut pun nganga ja menadah.Gigi tanpa banyak soal mengunyah.Tekak pun membuka laluan,disambut perut yang menanti.Bagus betul kerjasama..Hihihihi
Apa benda la yang ko mengarut ni Labiiiiii....Kata Labu kepada rakannya..
Hahaha...bila terperuk dalam rumah ni kepala pun tak berapa nak betul
RESIPI CUCUR JAWA:
1cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula perang
1/2 caran gula putih
1 1/4 cawan air suam
sikit garam
minyak masak
1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...
Step by step boleh rujukKAT SINI.........
kalo kt sini panggil PENYARAM... ataupun topi mexico nama hipsternya.. kt sini kaler gelap sbb pakai gulapong.. hehehe.. mkn panas² sedap ni
ReplyDeleteTu ka..Kat Sarawak kuih dia lagi kembang cantik Agaknya penggunaan gula apong tu memberi effwct kuih lagi kembang & sedap.Gula apong mahaiiii..hihihi..guna gula nisan @orang Kedah cakap nisan kerek.Kerek tu bukan berlagak tu tapi kerek mean gelung .
DeleteLama dah tak makan cucur jawa. Nak buat sendiri tak cukup rajin rasanya :)
ReplyDeleteCucur jawa ni leceh sikit sebab buat dia sebiji demi sebiji.Hihihi.
DeleteTapi kalau buat menjadi seronok.Kalau dia tak mau jadi ropol keliling tu..mmm nak merajuk rasa..hihihi
Wooooo... makan time panas memang sedap betul ni. Mau sampai 4-5 keping. Lagilah kalau berteman secawan minuman panas kegemaran! Waalllaaaa... sambil makan sambil mmenyembang boleh sampai 7 ketul masuk perut!
ReplyDeleteKalau menjadi lembut berserat macam kuuh aoam tu feel kan nak makan...
DeleteTak pandai masak dan makan kuih ni, sebenarnya tak pernah jumpa jugak orang jual kat sini
ReplyDeleteCamana cucur Jawa takdak kat tempat orang Jawa ni..???..hahaha
DeleteTak tau la pasaipa tempat kami dipanggil cucur jawa padahal bukan ada orang Jawa pun.