Wednesday, 9 June 2021

JEMPUT-JEMPUT UBI KAYU PARUT


Jemput-jemput Ubi Kayu Parut.


Setiap kali masak jemput-jemput ubi kayu parut ni pasti akan teringat peristiwa masa sekolah rendah.Mencuri makan gula merah yang mak beli nak buat bengkang ubi.Selain kena marah sebab makan gula merah tu sampai habis,mak tak kasi makan jemput-jemput ubi kayu parut yang mak buat.Hihihihi,sedih sungguh la konon masa tu.Padan muka!!...Jadilah peristiwa yang tak dapat dilupakan...kikikiki


Jemput-jemput Ubi Kayu Parut ni masa menggoreng bau dia harum sebab bau ubi & campuran kelapa parut juga.


Luarnya garing rangup.Dalamnya kenyal manis & sedikit melekit sebab ubi kayu berkanji.

JEMPUT-JEMPUT UBI KAYU PARUT
2 cawan ubi kayu parut
1 cawan kelapa parut putih
½ cawan gula
½ sudu teh garam
Minyak 

1.Campurkan ubi parut,kelapa parut,gula & garam.Gaul rata

2. Bulat-bulatkan sebesar fishball sehingga selesai.

3. Panaskan minyak banyak & masukkan bebola ubi.Goreng hingga garing rangup diluarnya.

4. Jika adunan agak basah & susah dibentuk,boleh cedok guna sudu seperti menggoreng jejemput bilis.Cuma bila guna sudu bentuknya tidaklah bulat-bulat.

***Biar garing sedikit dibawahnya baru dibalikkan supaya tidak berderai.


Kudapan petang bersama teh 0 panas.


6 comments:

  1. mcm kuih getuk ubi ye Cella
    firstime tgk jemput2 ubikayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni tak sama getuk sebab yang ni ubinya diparut bukan direbus.Isi dalamnya macam jernih bergam.luarnya rangup

      Delete
  2. Teringin pulak nak buat jemput-jemput petang ni, tapi jemput bilis ajelah, kami tak ada ubi, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilis pun sedap.kena yang rangup diluar,lembut dalamnya...cicah sos..gu dengan kopi O...aum

      Delete