Jemput-jemput Ubi Kayu Parut.
Setiap kali masak jemput-jemput ubi kayu parut ni pasti akan teringat peristiwa masa sekolah rendah.Mencuri makan gula merah yang mak beli nak buat bengkang ubi.Selain kena marah sebab makan gula merah tu sampai habis,mak tak kasi makan jemput-jemput ubi kayu parut yang mak buat.Hihihihi,sedih sungguh la konon masa tu.Padan muka!!...Jadilah peristiwa yang tak dapat dilupakan...kikikiki
JEMPUT-JEMPUT UBI KAYU PARUT
2 cawan ubi kayu parut
1 cawan kelapa parut putih
½ cawan gula
½ sudu teh garam
Minyak
1.Campurkan ubi parut,kelapa parut,gula & garam.Gaul rata
2. Bulat-bulatkan sebesar fishball sehingga selesai.
3. Panaskan minyak banyak & masukkan bebola ubi.Goreng hingga garing rangup diluarnya.
4. Jika adunan agak basah & susah dibentuk,boleh cedok guna sudu seperti menggoreng jejemput bilis.Cuma bila guna sudu bentuknya tidaklah bulat-bulat.
***Biar garing sedikit dibawahnya baru dibalikkan supaya tidak berderai.
Selamat menjamu selera
ReplyDeleteTerima kasih...
Deletemcm kuih getuk ubi ye Cella
ReplyDeletefirstime tgk jemput2 ubikayu
Yang ni tak sama getuk sebab yang ni ubinya diparut bukan direbus.Isi dalamnya macam jernih bergam.luarnya rangup
DeleteTeringin pulak nak buat jemput-jemput petang ni, tapi jemput bilis ajelah, kami tak ada ubi, hihi
ReplyDeleteBilis pun sedap.kena yang rangup diluar,lembut dalamnya...cicah sos..gu dengan kopi O...aum
Delete