Adah masak burn cheese cake.Dia cakap mudah sahaja,guna air fryer
Kalau guna oven boleh masukkan dalam 1 loyang sahaja.Kalau air fryer ni dia kata kena bahagi dua sebab masak bakar kek akan naik tinggi.Takut melimpah & cecah bahagian atas fryer tu.
Tapi bila kek dah sejuk memang turun la.
Tapi bila kek dah sejuk memang turun la.
Bahan-bahan
yang diperlukan:
Cream
cheese 250g
Gula halus 1/2 cawan
Telur 3biji
Tepung gandum 2 sudu besar
Whiping cream 125ml
Cara-cara
penyediaannya:
1) Blender
semua bahan hingga lembut.
2) Masukkan dalam loyang 6” dan AF dgn suhu 180° selama 20 minit.
3) Dah siap, biarkan sejuk then masuk peti ais. Bila sejuk baru potong.
Semua bahan dia kata masuk dalam blender & blend semuanya hingga creamy.
Tengok loyang tu rasa nak buat KEK SANDWICH VICTORIA pula.Pernah buat untuk mengimbau nostalgia zaman sekolah masa belajar subject SRT.Rindunya kenangan lalu.
Pinjam video Adah.Dia sibok dok buat video nak upload kat IG ka apa ka..
Masuk ni rasanya dah dekat 10 kali dah kot dia buat burn cheese cake ni.
Masuk ni rasanya dah dekat 10 kali dah kot dia buat burn cheese cake ni.
Saya suruh dia belajar buat chiller cheese cake,tapi dia kata payah nak cari gelatin yang halal.Teringat masa dia sekolah menengah dulu,selalu juga order non bake cheese cake dari mak kawan sekolahnya.Tak pernah jumpa pun mak kawannya tu tapi sedap sungguh black cherry cheese cake yang mak kawannya jual tu.Bila dia dah habis sekolah dah tak dapat order lagi dah sebab masa tu tak terfikir nak ambil no telefon.Selalu suruh Adah order melalui kawannya tu sahaja.
Kalau dapat sepotong ni, sedapnyalah. Nak buat malas hihihiiii.
ReplyDelete