Nasi Goreng Petai Bajet
NASI GORENG PETAI BAJET
2cawan beras - tanak jafi nasi
1tin sardin/ makerel
1 cawan isi petai- hiris
2 sudu cili blend + bawang blend
4 sudu minyak
1 sudu teh garam
1. Panaskan minyak & tumis cili & bawang blend hingga naik minyak.
2. Masukkan sardin bersama sosnya & lenyek ikannya.
3. Masukkan petai hiris & kacau rata
4. Masukkan nasi yang dileraikan & gaul balik-balikkan hingga naik wap berasap.
5. Renjis garam halus & sesuaikan rasa.
Hanya guna sardin & petai.Petai pun beli 2 papan sahaja sebab petai mahal.Hiris nipis petainya sebab tu nama nasi goreng petai bajet
Cantik betul nasi goreng Mama Cella. Guna beras bashmati kan.
ReplyDeleteJarang dah saya nak masak nasi goreng sebab sekarang ni nasi yang ditanak macam pulut pulak. Orang kata sekarang tidak ada bekalan beras dari Thailand. Negara kita ambil dari Vietnam. Apa pun jenama yang dibeli, nasi yang ditanak tetap sama. Lembik & seperti pulut pula.
Minggu lepas merata cari beras ni dah takdak stok.Ni stok bulan lepas.Saya jenis alah carbo ,nak kena pilih beras yang x banyak kanji .Tapi tang pulut balun juga...hihihihi
DeleteSaya pulak BDR dari sebelah katil, hahaha.. rasa memanggil2 aje katil tu, nasib baik nampak nasi goreng, segar sikit bijik mata ni.
ReplyDeleteSaya pun baru habis kursus online dekat 3 jam tadi.Sambil berkursus nak hilang ngantuk,update blog .hahahaha
DeleteKelmarin saya kursus online 3 jam juga, ulang alik ke dapur sebab bosan pasang telinga. Malam tadi pula Google Meet sampai dekat pukul 11 malam. Syukurlah ada blog. Sambil kursus, GM boleh ponteng jalan-jalan sembang ke rumah kawan hihihiiii!
DeleteTudiaaaa..malam-malma pun GM sampai pukul 11..Bekerja dalam talian memang penat mental kan sebab macam kerja yang tak nampak hasil.Dulu-dulu selalu guna perkataan alam maya.Rupanya ini yang dimaksudkan dengan al maya tu
Delete