Wednesday 17 July 2019

RESEPI CUCUR UDANG KUAH KACANG



Cuscue Udang Kuah Kacang
Macam rojak Mamak kan
Tapi memang bukan rojak
Ni namanay Cucur Udang KUah Kacang
Mak aku kata ni slah satu makanan signiture Kedahan
Mak aku yang cakap
Aku tak tahu


Mak aku kata kalau kat Kedah memang Cucur Udang dimakan dengan kuah kacang,tahu goreng dan timun
Kalau beli kat Pasar Malam or Bazar Ramadhan  or kat gerai memang Cuvur Udang akan diberi bersama tauhu goreng & timun
Haaaa...mak aku cakap orang Kedah tak pamggil tauhu
Tauhu tu orang Kedah panggi "TAUKUA" ( kena sebuat dalam nada sengau, baru bunyinya betul)
hahahaha...lawaks kan....
Tapi kalau balik Kedah kalau beli Cucur Udang memang penjual bagi tauhu goreng & timun sekali bersama kuah kacang bungkus asing
Kalau gi pasar plak memang dengar penjual tauhu akan sebut taukua( nada sengau)
Pasar pun orang Kedah x panggil Pasar
Tapi mereka sebut "Market"
Nenek aku pun memang sebut "Market"
Haaaa....kelllas nenek aku speaking London baq hang
Bukan nenak aku jer lah yang cakap market
Semau nenek-nenek orang lain kat Kedah memang sebut Market



Boleh akan kuah banjir macam ni


Boleh juga serve asing kuah macam ni

CUCUR UDANG PEDAS RANGUP
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
2 ½   cawan air suam
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu gula
1 sudu the serbuk kunyit
1/2 bawang besar hiris
5 pokok kucai - hiris
1 genggam taugeh
1/2 cawan udang putih kecik
minyak

1. Bancuh tepung dengan garam,gula,telur dan masukkan air sikit demi sikit hingga dapat adunan pekat
2. Tambah taugeh dan kucai serta udang
3. Biarkan 10 minit supaya biji-biji tepung mengembang dan akan melebutkan tepung
4. Panaskan minyak dan jemputlah adunn dan masukkan dalam minyak panas
5. Goreng hingg garing

6. JIka nakkan cucur udang garing sendukkan adunan dan tuang ditepi kuali seperti  proses buat rempeyek

Tips dari ak aku:
Nak dapat cucur udang yang garing dan rangup ni mak aku kata ada tips nya

1. Nak cucur yang garing - kena bancuh agak cair dan sendukkan ditebing kuali supaya kuih jadi lebih nipis  dan garing .Nanti kuih akan menggelungsur sendiri ke dalam minyak 

2. Untuk dapatkan kuih yang lemnut dan kenyak serta tidak keras setelah sejuk..Campur teoung ubi.Tepung ubi akan bantu adunan kuih jadi lebih kenyal dan tidak keras walaupun kuih telah sejuk


Pesan mak aku lagi,bancuh tepung dengan air suam hingga pekat
Kemuadian baru masukkan bahan lain


Kalau ada yang x suka pedas...lepas bancuh,goreng dahulu untuk orang yang x makan pedas.
Kemudian baru letak cili uantuk orang yang makan pedas




Cucucur Udang siap digoreng


NAk kasi nampak sopan santun, gunting la cucur udang sebelum hidang
Selain nampak sopan,ia juga memudahkan nak makan
Lagi 1 nampak seksi sebab nampak udang dalam kuih
hahaha



Tauhu goreng dan timun jangan lupa
Kalau kat Kedah jangan lupa .....sebut TAUKUA ( edisi sengau)
Hihihihihihi


Kuah Kacang juga jangan lupa
Ni Kuiah Kacang Frozen
Mak aku dah panaskan untuk makan ngan Cucur Udang ni
Yang ni mak aku kata asalnya Kuah Sate Frozen
Mak aku kalau masak kuah kacang memang akan frozenkan untuk makan ngan cucur udang or cucur bilis or lempeng
Untuk KUAH KACANG CEPAT DIMASAK ....boleh refer sini...




Ni yang dalam bekas ni
Siap ngan kuah kacang bungkus ni
Mak aku kata nak hantar kat jiran sebelah ni
Dah lama tak bertukar juadah ngan jiran sebelah ni
Jiran sebelah rumah kitorang ni lelaki bujang
Tapi masakan mereka POWER..!!!
Dulu mereka selalu hantar makanan yang mereka masak
Now ,dah agak lama x rasa masakan mereka
Mereka pun sama la....dah lama juga mak aku x hantar makanan kepada mereka.
Semoga lepas ni Allah kurniakan rezeki yang melimpah untuk mereka
dan semoga Allah beri kerajinan untuk mereka masak
Syyyy....semoga mereka masak lebih la skit untuk pass kat jiran mereka ini...
Hahahaha....wassalamu..!

6 comments:

  1. Kat JB ni ada satu jer kedai yang aunty jumpa jual Cucur Udang Utara yang asli macam ni, ada taukua dan timun serta kuah kacang. Aunty tak suka cucur udang yg garing, suka yg kenyal dan lembut, nanti aunty ikut tips Mak cella tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee..aunty mesti tau taukua kann..uncle orang Kedah mesti sebut taukua.. Hahaha

      Delete
  2. Kat.pj banyak.juga dijual. Kat kl jalan tar kedai restoran mamak juga Ada Jual..kat melaka dekat pasar besar lama pun ada.jual.... sedap. Cendol.pun sedap.semua ada.tahuntimun togeh cucur.

    Cucur dipotong potong style orang lama..Tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang rojak mamak macam cucur udang ni gak... Kiter suka kalau rojak mamak letak sambal sotong Minum cenxol baqah pokok plak..
      Hahahaha.. But.now mak kiter dah x bawa lg dah makan rojak mamak tu

      Delete
  3. Nnti nak Cuba buat curur... Akak ambik resepi tau😉

    ReplyDelete