Wednesday 29 May 2013

AYAM PANGGANG ROSEMARY

Saje je nak tayang menu yang mak aku masak(rasanya tahun lepas kot..Ntah camana selak-selak album yg besepah dalam drive D jumpa gambar ni...Tapi memang mak aku masak tau...Mak aku masak ni sbb puncanya aku merajuk...(hahaha kira mak aku rasuah ngan ayam ni la..)Aku merajuk sbb abang aku la sibok dok berlagak dengan kek nanas dan ayam panggang yang kononnya mak aku ajar dia masak time aku balik kampung...So,nak pujuk aku kot,mak akupun beli la 3 ketul peha ayam & kentang.pastu soh aku tabur2kan garam & rosemary tu untuk jadikan ayam panggang...SERIUSLY....sedap banget walaupun simple giler.Taktau plak dari mana asal usul resipi ni......Aku ingat lagi bahan-bahannya yang mak aku guna...hehehe yang x ingat aku tanya la mak aku....hahahaha:

AYAM PANGGANG ROSEMARY
3ketul peha ayam (peberet aku tau..)
7 biji kentang
2 batang carrot
Minyak zaiton
garam secukup rasa
lada hitam (suka hati)
herba rosemary(ni yg buat bau & rasanya best kot)

1. Perap ayam dengan minyak zaiton,lada hitam, garam & rosemary..gaul2 sampai sebati.& perap beberapa jam(ala,aku bukannya jenis sabor key...1 jam je aku dh masukkan slm oven...hahahaa)
2.Kentang tu aku tgk mak aku rebus 1/2 masak.Pastu gaul ngan ayam tadi tu
3.Carrot tu potong besar2(sbb nnt dia akn kecut -tu kata mak aku la)
4.  Panggang dalam oven dalam 45 minit @ hingga garing ....
5. Tapi aku paling suka jus ayam tu...Bila cicah ngan kentang bakar tu...pegh...CEDAP....


No comments:

Post a Comment