Dah hari Sabtu dah...
Spaghetti Olio Sardin vs Kopi O panas
Itupun kalau rajin turun ke bumi...hihihi
SPAGHETTI OLIO SARDIN.
½ paket spaghetti.
( guna pasta vermicelli -lebih kecil.)
1 tin sardin meckerel.
1 biji tomato masak-cincang
1 labu bawang putih.
(memang saya guna banyak)- dadu halus
½ labu bawang besar -cincang.
1 sudu lada hitam tumbuk.
1 sudu chilly flakes.
garam,hirisan daun sup& minyak
1. Jerang air untuk rebus spaghetti.
2. Dadu halus bawang putih.Goreng dengan api perlahan hingga keemasan dan rangup.Ketepikan.
3. Dalam minyak bawang putih tadi (anggaran ¼ cawan) tumis bawang besar cincang.
4. Tambah tomato cincang dan masak hingga mendidih.Sementara itu rebus juga pasta biar mendidih anggaran 2 minit sahaja.
5. Tambah sardin meckerel bersama sosnya ke dalam tumisan.Juga masukkan garam.
6. Bila pasta nampak lembut sikit,terus sepit dan masukkan dalam tumisan.Gaul rata.
7. Tabur lada hitam tumbuk,bawang putih goreng, chilly flakes dan daun sup cincang.Sesuaikan rasa
Biasa orang makan pasta untuk lunch & dinner.Kita belasah saja jadikan sarapan...Hihihi
Pasti sedap👍😊
ReplyDeleteIn sha Allah sedap..
DeleteAlhdulillah..terima kasih
Iuunnnaa... dahsyat sungguh.... di sini spaghetti olio... nampak dari tingkap tadi orang Johor berspaghetti sardin pulak!
ReplyDeleteEhhhh salah.... sana spaghetti bolognese...sini yang bersardin.
ReplyDeleteHahahaha 🤣🤣🤣
Delete🤣🤣🤣
DeleteDah tertukar rumah...🤭
Aduhai...sedapnyaa...x pernah buat lagi spaghetti sardin....
ReplyDeleteSesekali kering idea & nak ubah selera...try la SA
DeleteTu dia.. biasa ns grg sardin.. hrini sdp la bfst 3 ank semut tu.. 🤭
ReplyDeleteHihihi...sejak dok sebut anak semut...Rumah saya dah ada semut la kak Lin..
DeleteNak tukar la pulak sebut anak raja pulak🤣
Rupanya kita lupa nak komen la spaghetti sardin ni sebab kelakar baca komen Kak Amie
ReplyDelete😁😁😁
DeleteKomen dah la tu
hahaha tu kan...
🤣🤣🤣🤣🤣
asalam...dah solat maghrib ke ? hehehe..sini jam 6.00 dah siap solat maghrib.
ReplyDeleteSaya dah letak dalam bloglist aktif ya
Alhamdulillah,dah selesai maghrib & isyak jugak.
DeleteAwalnya Sabah maghrib.
KL sekrang pun agak awal..pukul 6.59.
Isyak pun 8.09 malam.
Elok kalau puasa bulan ni maghrib awal🤭
Terima kasih
wah..seronk kan dah boleh rentas negeri..
ReplyDeleteAlhamdulillah ..Samasama kita jaga kesihatan & sesuaikan diri dengan norma baharu
DeleteTak pernah guna mackerel. Guna tuna chunk tu pernah lah. Sedap gak kak
ReplyDeleteYa..guna tuna sedap..Tapi tuna mahallll🤭
Delete