Set Asam Pedas Daging untuk lunch.Tapi cakap sesiap ni bukan hari ni punya.Ni dua minggu lepas sebelum anakanda Cella balik ke Trengganu lagi.
Isikan sorang semangkuk.Makan la nak tuang ka,nak hirup ka...sebab sorang semangkuk
Ada yang nak tambah telur mata.Ada yang nak tambah telur dadar.Ada yang nak ikan masin(saya la tu).Buat sendiri sapa nak add on.
ASAM PEDAS DAGING +TERUNG
½ kg (saya guna600 gm) daging.
2 biji terung panjang.
(setiap satu kerat 3 dan belah 4)
1 sudu makan pes asam jawa + 1 cawan air.
Minyak,garam & gula
Bahan blend:
1 cawan cili blend.
(+-30 biji cili kering)
1 bawang besar *
5 bawang putih *
1 batang serai *
5 hiris lengkuas*
1. Rebus daging hingga empuk kemudian sejukkan dan hiris.
2. Panaskan minyak dan goreng terung hingga garing.Ketepikan
3.Tinggalkan minyak anggaran ½ cawan dan tumis bahan blend hingga naik minyak.
4. Tambah daging bersama air rebusan,air asam jawa,garan dan secubit gula.Masak hingga mendidih.
5. Tambaj twrung goreng dan perlahankan api Masak dengan api perlahan lebih kurang 10 minit supaya kuah naik minyak.Sesuaikan rasa.
Kalau guna daging tetel lagi sedap ni.Teringat dulu kalau saya balik kampung mak akan ajak ke Pekan Rabu Tanah Merah beli daging + lemak kuning.Lemak kuning tu lemak lembu yang pejal bila masak rasanya lemak kenyal dan bukan yang lemak putih melekat kat mulut tu.Daging + lemak kuning masak asam pedas memang A++.Tapi sejak mak dah tak makan daging,takdak geng dah nak makan lemak.
Untuk anakanda Cella,rak payah nak terliur sangat sebab ni masakan 2 minggu lepas 🤣.
Hari ini hari 26 Oktober adalah hari terakhir kuarantin kan.Dah boleh keluar cari makanan kat luar kan...Pi la cari.
Tapi kalau dah kata kawan-kawan yang meyewa kat luar pun,masuk beli makanan kat cafe U sebab lagi murah dan sedap...buat apa nak beli kat luar kan...hihihi
Okey x naka tengok lama- lama..asam pedas daging memang menjadi idaman lama dah..blom dapat yang best je lagi...
ReplyDeleteSuruh Pak Zain la masak
Delete🤭.
Nak beli memang ada jual kan..nak dapat yang kena dengan anak tekak tu kadang susah nak jumpa.
Dapp nyer👍👍
ReplyDeleteAlhamdulillah...dapppl
DeleteUishh sedapnyaa... ni kalau pansskan makan esoknya, bertambah sedap...
ReplyDeleteCicah lempeng kan Lin...🎶
DeleteHahahaha.. baru nak kata ada kimia, rupanya dua minggu lepas punya. Eh, tapi ada kimia jugaklah kalau tajuk sama, entry post hari sama, hahaha
ReplyDeleteHihihi...kimia...kimia..
DeleteTapi mana boleh lawan Johorean masak asam pedas..
pekat melekat asam pedas nya tuh...
ReplyDelete*salam kunjung semula
Tq dana...🌹
DeleteSedapnya asam pedas. Masak sendiri tak pandai, tengok orang masak terliur pulak.
ReplyDeleteFiza dah expert masak lemak cili api dari asam pedas yer..🤭
DeletePergh mmg kaw2 asam pedasnya
ReplyDeleteHihihi....asam pedas ni kadang elok kejadiannya.kadang cayaq ceroi juga jadinya...tengok mud tuan dia🤭
Delete