Sambung cerita pulut kuning semalam ..PULUT KUNING JUMAAT
Ni belum masuk santan
RENDANG DAGING ADABI
1 kg daging lembu -
1 paket rempah rendang Adabi
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu besar kerisik
1 daun kunyit
1 sudu garam
1 keping kecil gula nisan /gula Melaka
½ cawan minyak
Bahan Blend:
20 cili kering
3 batang serai
1 ketul lengkuas - besar ibu jari
1 ketul kunyit - saiz ibu jari
1 bawang besar
5 bawang putih
1. Daging dipotong 4 dan rebus empuk, baru dihiris- hiris.( rebus dulu baru potong supaya lebih manis & berjus).Tetapi jika hendak dimasak terus dalam kuah,hiris dahulu,tetapi perlu masak lebih lama hingga empuk.
2. Panaskan minyak & tumis bahan blend + rempah rendang hingga naik minyak
( perlu tumis kerana guna santan kotak.Jika guna santan segar ,tidak perlu tumis,hanya terus masukkan bahan blend bersama daging hiris dan masak hingga pekat kerana santan akan mengeluarkan minyak bila dimasak lama.
3. Bila naik minyak masukkan daging rebus hiris dan air rebusan daging.
4. Tambah garam,gula melaka,asam keping dan masak hingga agak kering baru masukkan santan kotak.
5. Masukkan kerisik dan masak dengan api kecil sambil dikacau sesekali supaya tidak berkerak
6. Masak api perlahan supaya naik minyak cantik dan sesuaikan rasanya..
7. Tabur daun kunyit
PULUT KUNING
1 kg pulut
1 sudu makan serbuk kunyit
1 asam keping
*** Basuh dan rendam pulut bersama serbuk kunyit dan asam keping.
Rendam semalaman @ sekurang2nya 4 jam
- Pastikan pulut tenggelam sekurang2nya 2 ruas jari kerana masa direndam pulut akan menyerap ait.
- Asam keping digunakan supaya mendapat warna kuning yang bersih.
Panaskan kukusan .
2. Toskan pulut dan kukus hingga pulut masak dan berkilat...anggaran 1/2 jam
Bahan Santan:
2 cawan santan pekat- guna santan fresh(kalau santan kotak saya pernah cuba -tak cantik,tak berkilat)
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
** Campur semua bahan santan dan kacau hingga garam dan gula larut
2. Bila pulut sudah masak..tuangkan pulut dalam bekas yang besar.
3. Siramkan bancuhan santan tadi dan gaul rata..
- pulut akan nampak basah dan sedikit melekit.
- Setelah digaul sangan biarkan pulut rehat lebih kurang 10 minit dan pulut akan hilang melekit dan jadi berkilat dan berminyak
** Untuk rasa yang lebih berlemak..boleh terus hidang..tetapi jika untuk tahan lebih lama..
pulut yg sudah digaul santan...dikukus lagi sekali hingga berwap lebih kurang 10 minit.
TETAPI pastikan tidak ditutup supaya pulut kekal cantik.Jika ditutup semasa kukus kali kedua ni..pulut akan lembik dan benyek kerana wap yang terperangkap
Nak buat banyak memang tak daya.Untuk 2kg pulut & 2kg daging ni saya tak pasti kalau orang berniaga boleh dapat berapa pack.Saya hanya pack sebanyak satu dozen sahaja dengan portion yang agak banyak.Cukup untuk kongsi 2 orang (kalau tak kuat makan la🤭)
Alhamdulillah tahap kerajinan tu tinggi jadi hasilnya terbaik.kalu akak kukus mengukus memang fail jadi ambik berkat tengok foto je la
ReplyDeleteAlhamdulillah...sikit-sikit kerajinan dah mula kembali..sikit ja la ..hihihi
DeleteAkak fail satu..kukus mengukus..Yang lain akak pandai.Kalau semua dapat kat akak,saya dapat apa pulak...kan..
🤭🤭🤭
Samalah ammi pun pakai pengukus oldskul juga.arwah mama yg hadiahkan dulu.
ReplyDeleteTips baru ni utk kukusan 2nd round.. Ammi selalu tutup lepas masuk santan. Tq tips tu ye kak
Kalau masak untuk makan sendiri sekeluarga,biasa lepas gaul santan(aron)biar 10 minit terus hidang lagi sedap lemaknya.Cuma kalau nak bagi orang kukus 2nd round sebab nak bg tahan lama...kukus buka penutup tu mak saya bagi tips bila saya kukus 2x jadi lembik...Alhamdulillah
DeleteMenawan bila dah makeup tu. Siap ada sekuntum bunga ros. Kreatif! Bila dah kelam kabut memang tak menyempat apa. Togel pun sedap kan.
ReplyDeleteHihihi....
DeleteTu la...togel pun togel la...Orang kata less is more ....kan...🤣