Lauk mudah bila tak ada idea lain.
5biji telur rebus.
¼ cawan minyak.
1 asam keping (kecik )
garam & gula.
Bahan Blend kasar:
1 genggam cili padi merah Bangladesh.
1 bawang besar.
3 bawang putih.
1 ketul kunyit (@ serbuk)
1. Panaskan minyak dan goreng telur rebus hingga jadi berkulit bahagian putihnya.Ketepikan.
2. Tumiskan bahan blend kasar dalam minyak gorengan telur tadi.Perasakan dengan asam,garam dan secubit gula.
3. Bila sudah naik minyak,masukkan telur rebus goreng dan gaul.Sesuaikan rasa.
Haiii.. yang di LD dah goda dengan ikan dalam tin. La.. orang KL pulak goda dengan telur berlada. Macam boleh gabung la dua2 menu ni.. tungguuuuuuu!!
ReplyDeleteHaaaa... kita tunggu orang Tanah Jauhar dengan menu gabungannya nanti.
DeleteHihihi.....jom plan ke LD🤭
DeleteTelur berlada kira sama tak dengan telur sambal? Hihi..sedapnya sekali sekala masak lauk tolo. Nikmat makan dengan nasi panas panas. itu yang boleh buat bocor periuk nasi.
ReplyDeleteHihihi ...sama ja kot.
DeleteCuma kalau guna cili segar saya panggil berlada.Kalau cili kering panggil sambal.
Tapi semua tu adik beradik jer kot...hihihi
Ohh macam tu. Bezanya guna cili berbeza..sama spesis :)
DeleteTanpa lada @ cili bagaikan lagu tanpa irama hihihiii. Asalkan ada yang bernama sambal @ lada@ cili memang cukup lengkaplah lauk makan nasi.
ReplyDeleteKan...asal ada pedas baru selera nak makan...Kalau tak rasa macam sunyi sepi...hihihi
Deletesodap..pastu belen sambal tu esoknya buat nasi goreng. mantapppp
ReplyDeleteHahahaha....
DeleteBetullllll...
Esoknya mang buat nasi goreng guna belen sambal tu🤣
SA suka...pernah jual tau...kawan- kawan opis order...buat pedas2
ReplyDeletePergh...tolo balado by SA...dah boleh bayang sodap eee...😅
Delete