Beli sekor ikan tongkol.Berat dalam 1kg.Plan asal nak masak gulai.
Ikan tongkol ni saya lengat dulu.Lengat tu maknanya rebus dengan sikit air+ garam dan beberapa keping asam gelugur.Lagi dipanaskan lagi terasa sedap isi ikan lengat.Kemudian goreng garing.Makan ikan lengat goreng pun sedap sangat dah.Apa lagi disambalkan dengan aroma daun limau purut dan serai.
Masak sambal kena minyak banyak baru tumisan garing dan kuah nampak cantik.Kalau kurang minyak kuah nampak tak berseri..
Tapi ini bukan pandangan orang yang menjaga badan.Ini adalah pandangan orang yang menjaga perut(agar sentiasa kenyang) Hihihi
SAMBAL IKAN TONGKOL DAUN LIMAU PURUT.1 ekor ikan tongkol( lengat)
1 cawan cili blend
½ cawan bawang blend
1 sudu serbuk kunyit
1 asam keping.
1 batang serai.
5 daun limau purut.
Minyak,gula dan garam.
1. Ikan lengat digoreng garing.Ketepikan.
2. Panaskan minyak anggaran ½ cawan dan tumis serai serta bawang blend.Masukkan pula cili blend.Masak hingga naik mendidih.
3. Masukkan garam,gula dan asam keping.Masak hingga naik minyak.
4. Masukkan ikan goreng dan daun limau purut dan masak hingga naik minyak.Sesuaikan rasa.
Alhamdulillah...
ReplyDeleteCili blend beli dari kawan.Cilinya memang merah cantik