Kita pulun masak seawal pagi lagi tadi...
SAMBAL BEBOLA DAGING
1/2 paket (30 biji) meatball Ramly
1 asam keping
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula perang
1 cawan cili blend
1 bawang besar
10 cili padi
1 bawang besar + 3 bawang putih -blend1
1/2 cawan minyak
1. Panaskan minyak & goreng meatball hingga nampak berubah warna.
2. Terus masukkan bawang & cili blend.
3.Masukkan asam, garam, gula dan masak hingga naik minyak.
4. Tambah bawang besar & cili padi. Sesuaikan rasa.
SA tgok teruja plak...alahai..sedapnyaaaa
ReplyDeletealhamdulillah aedap la SA...hihihi
DeleteSedapnya sambal bebola daging!
ReplyDeleteKita pun suka pangkal daun bawang, ada aromanya yang tersendiri untuk menaikkan selera.
Kan...manis berserat pula tu..bagus untuk lawas🤭
DeleteNanti nak try buat.. nanti nak try buat.. sampai ke sudah tak buat 😆
ReplyDeleteamiin...amiinn...
DeleteIn sha Allah...zikir lagi🤭
ammi kalau dah masak pastu lauk tak berluak..rasa sedih je hati ni.
ReplyDeleteTu la...selalu masak lauk ni licinnn..
DeleteNi depa semua pakat keluar ada agenda semuanya...makannkat luar..saya sorang memang tak termakan la..huhuhu
Kalau sy masak sambal meatball ni ada ke x org nk mkn kt umh tu... nmpk menyelerakan je... bebudak kt umh tu meatball dlm kuah spagetti bolognese je diorg mkn... buat sup meatball pun x laku.. sedihh
ReplyDeleteBuat yang laku la mim barulah licin....hihihi
DeleteTerliur pulak sy tengok.
ReplyDeleteAnak2 suka meatballs tapi sy potong 4 setiap kali masak sbb pernah terjadi si Angah tercekik meatball :(
Owh...ada tragedi ..
DeleteBahaya juga kan...
sedapnya nmpk.
ReplyDeletekat sabah susah nak cari bebola daging ramly..
Mungkin brand lain pin sedap juga..Bebola ayam pun sedap
DeleteAlhamdulillah
ReplyDeleteSeamat menjamu selera