Wednesday 18 July 2018

KARI IKAN REMPAH CAP O

Kari Ikan Rempah cap O
Haaa....siap ada brand Rempah Kari lagik
Haa...daha memang brand dia sebesar-besar tu
Memang aku boleh ingat la
Rempah ni mak aku cakap popular di Kedah
Rempah Kari lagend la mak aku cakap
Beli masa balik Kedah RAya Puasa hari tu
Beli kat pekan Rabu Baru  Alor Setar
Ada citer pasal rempah kari ni & PEKAN RABU BARU ALOR SETAR kat sini....




Selalu mak aku guna Rempah  Kari Baba's jerk
Aku tahu la kalua pack kuning tu untuk Kari Ikan
Kalau pack hijau tu untuk kari ayam
Sebab aku yang akan selalu ikut mak aku beli barang dapur



Tapi Rempah Kari Cap O ni pun pack dia untuk Kari Ikan sama juga Kuning
LAgi special sebab siap ada Rempah khas untuk Kari Ketam,Udang dan Ikan Kering
Kata mak aku sebab kalau kat Kedah...ada macam-macam kari
Kalau Kari Daging atau  Ayam mak aku cakap biasanya dicampur kerisik
Kalau Kari Ikan Kering dilebihkan kunyit supaya kuah kuning
Pastu mak aku cakap ada kari  dimasak cara biasa
Ada kari yang x ditumis
Ada yang dipanggil tumis darat
Tapi sebenarnya semua tu aku x tahu pun apa beza dia
HAhahaaha...tahu tulis jer
Mak aku jer yang tahu apa yang mak aku cakapkan tu
Sebab yang masak kari tu mak aku
Aku tahu masak MAGGI KARI jer..
Kikikiki



Yang ni mak aku kata masak kari versi biasa la
Kari Ikan Campur Sengkuang
Haaa....yang biasa orang buat sengkuang selalu dibuat Sengkuang Calit dan Rojak Buah jer
Tapi mak aku memang selalu juga masak Kari Sengkuang ni
Kadang mak aku buat SENGKUANG MASAK LEMAK PUTIH kat sini....
Selain Sayur Lemak
Mak aku juga ada buat SAMBAL SENGKUANG kat sini...
KARI SALMON CAMPUR SENGKUANG kat sini...
Tapi kalau mak aku masak Lemak Putih memang aku x makan la sebab aku x suka Sayur lemak Putih
Sebelum ni dah pernah tulis  pasal Sengkuang
Untuk step by step bergambar
KARI SENGKUANG DENGAN IKAN kat sini....

KARI SENGKUANG
1 biji sengkuang saiz sederhana
1 ekor ikan tongkol - + 4 keping
2 asam keping
10 cili padi
3cawan santan cair
4 sudu minyak
2 sudu rempah kari ikan
garam secukupnya

Bahan Tumis:
1/2 bawang besar cincang
2 bawang putih cincang
1 sudu teh halba campur

1 pelepah daun kari

1. Kupas Sengkuang dengan cara menarik kulitnya ikut uratnya...
2. Potong sengkuang sederhana nipis..
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis hingga harum..
4. Massukkan serbuk karibyang dibancuh dengan 1 cawan air..Tumis dan masak hingga naik minyak..
5. Masukkan sengkuang hiris
6. Masak sekejap hingga sengkuang 1/4 masak
7. Masukkan santan dan biar hingga mendidih sebelum dimasukkan ikan..
8. Bila sengkuang empuk barubdimasukkan asam,garam dan cili padi yang dipatahkan..Sesuaikan rasanya dan siap..
( Sengkuang bukanlah empuk gebu seperti ubi keledek,tetapi empuk sengkuang tetap rangup seperti lobak putih atau carrot ..Untuk pastikan sengkuang empuk warnanya berubah daripada putih menjadi lut sinar)


Mmm...sedap..sedap
Sebab aku memang suka kari
Kalau nenek masak la
Pekat melekat  bila gaul ngan nasi


Tapi sekarang mak aku masak dah nak sama ngan kari nenek dah
Cuma kari nenek lagi kick ar...
Kari nenek meang terboik..!!


Nasi Putih
Kari Ikan  campur sengkuang
Sayur kobis goreng ikan bilis
Ikan Goreng..
Mmm...tapi xde sambal belacan nenek la
Kalau ada sambal belacan nenek lagi power bai..
Ok...bye

4 comments:

  1. salam,

    lain kali bila balik kampung minta nenek buat kan banyak banyak sambal belacan. simpan dalam container and letak dalam freezer. tahn berbulan bulan. Tapi awak tolong lah nenek tumbuk blender basuh cili etc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal Belacan pun leh frozen ek...
      Nanti nak mknta nenek buatlah...
      Raya Haji bulan Ogos...
      Nak balik kampunggggg

      Delete
  2. Tlng cll 0174246452 untuk oder, kwasan pulau pinang

    ReplyDelete