Tuesday 19 November 2013

SHEPHERD PEI....LAST SUNDAY.....

Hehehe...Macan nak wat karangan English paper 2 ....
Cerita last Sunday nyer dinner..tapi makan waktu petang...hehehe
Ini belum siap lagi..Masa ni half  way mak aku tengah prepare untuk dinner...Ni filling dia...inti dia la....heee
Ini whiped potato...nak wat topping dia...haaaaa dh nampak dah bayangannya...
Cak..!!!!  Ada tingkap la...Kasi tutup inti dia dengan topping kentang putar.....
Kasi bakar dalam oven lah.....
Mak aku kata..perkara yang paling dia x suka ialah menunggu.....Tapi kena la tunggu jugak...heeee

Aku plak...perkara yang paling best....perkara yang selepas tu....hahaha...MAKAN...heee

Mak aku kata ni namanya "Shepherd Pei"....Kata mak aku lagi...shepherd pei ni lagi sedap kalau buat ngan daging kambing...

Tapi yang ni mak aku kata dia buat cara yang mudah dan cepat ikut suka-suki...
Seriously...sedap giller...selera aku la....Kakak pun kata sedap...Tapi mak aku kata kalau buat inti kambing lagi...lagi....lagi....sedap....Mak aku buat pakai daging burger je pun dh sedap sangat....

SHEPHERD PEI...mak aku nyer
1kg kentang
2 sudu butter
1/2 cwn susu
garam & lada hitam

1. Rebus kentang sampai empuk.
2.Masa masih panas lenyekkam & tambah susu,butter,garam & lada hitam

Inti :
4 keping daging burger
1 bawang besar
2 bawang putih
2 batang sadri- dadu
1 btg carrot-dadu
1/2 botol sos lada hitam

1. Biarkan daging burger 1/2 jam bagi dia lembut.Ramaskan sampai hancur.
2. Masukkan daging burger dalam kuali & goreng tanpa minyak...Nanti minyak akan keluar dari daging burger tu .Masukkan bawang besar & bawang putih.
3. Masuk batang saderi & carrot dadu.Kacau...tambah sos lada hitam.
4. Kacau sampai pekat.
 5. Tuang dalam mangkuk kaca tahan panas @ dalam loyang.Ratakan.
6.Ambil kentang putar tadi & tutup permukaan inti..
7. Bakar hingga nampak atasnya garing...


No comments:

Post a Comment