Kerabu pegaga..
Aku suka..
Mak aku pun suka
Kakak pun suka
Tapi yang ni kakak xda
Kerabu Pegaga
Makan ngan Nasi Putih
Plus Ikan Masin
Makan time hujan
Ada kopi O
Biarlah orang nak cakap aku macam orang tua minim kopi
I don't mind
Kerabu ni pun ramai kawan-kawan aku x suka
Tapi aku suka kerabu
Mungkin sebab mak aku dan nenek selalu buat
KERABU PEGAGA
1 cekak daun pegaga
1 cawan kelapa parut putih
1/2 bawang besar
1/2 biji limau nipis
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu santan pekat
Bahan tumbuk:
5 cili padi merah
sikit belacan
1 genggam ikan bilis/udang kering
1. Basuh dan hiris daun pegaga
2. Dalam bekas besar masukkan daun pegaga,garam,gula,bahan tumbuk dna gaul rata
3. Tambah santan pekat dan perahkan limau
4. sesuaikan rasa
Daun Pegagag
Campur semua bahan
Gaulkan semua bahan
Sesuaikan rasa
Daun Pegaga ni selain daripada buat ulam dan kerabu...
Mak aku juga pernah buat:
1. JUS PEGAGA kat sini...
2. MASAK LEMAK PEGAGA DENGAN IKAN MASIN kat sini....
3. KERABU PEGAGAG DENGAN ISI IKAN KEMBUNG kat sini...
4. KERABU PEGAGA DENGAN SARDIN kat sini...
5. hNASI GORENG CILI PADI + PEGAGA kat sini
Sedap ya . Kerabu..urap ...pengaga...Dan sekutunya...arwah mak favourite..boleh kata tiap minggu buat urap ..daun daunan..
ReplyDeleteSebab dia rajin bercucuk tanam
Sama macam nenek kiter...suka tanam ulam...heeee
Deletethank you for the resipi ;) kita ambil ya..
ReplyDeleteNampak sedap
ReplyDeleteSedap jika yang sukakan ulam-ulam😁
DeleteDaun pegaga tu kena masak ye?
ReplyDeletementah
Delete