Monday, 22 October 2018

CUCUR TUANG

Cucur Tuang...
Mak aku cakap orang Kedah cakap COQ TUANG...


 Bukan ker Cucur Jawa...?
Mmm....mak aku cakap betul la...
Cucur Jawa a.k.a Cucr Tuang
Mak aku cakap kalau kat kampung nenek  ada yang pangvil Cucur Jawa
Ada yang panggil Cucur Tuang
Dipanggil Cucur Jawa kenapa..?
Mmm...mak aku cakap x tahu
Dipanggil Cucur Tuang tu kenapa..?
Mmm...mak aku cakap sebab teknik buat cucur ni tidak menggunakan sebarang acuan pun...
Adunan batter nya just dituang dalam minyak yang panas ....
Mak aku cakap Cucur Jawa a.k.a Cucur Tuang ni dolu2 nenek hanya akan  umbuat dari lebihan adunan Kuih Karas..
Kuih Karas tu macam mihun yang anyam dan dilipat macam apam balik
Tapi nak aku cakap dia bukan dianyam tetapi dibuat menggunakan acuan khas dibuat daripada tempurung yang ditebuk banyak lubang
Aku pernah tengok nenek buat tapi itu dah lama...
Dah x ingat macamana acuan dia
Sekarang nenak dah x buat dah..
Nak makan just beli sebab kat Kedah banyak jer Kuih Karas dijual digerai2 Kuih Kering..
Mak aku cakap lebihan adunan karas tu yang nenek akan alter untuk buat Cucur Tuang a.k.a Cucur Jawa


Cucur Jawa ni mak aku masak semalam untuk minum petang berdua ngan mak aku
Semalam x gi mana2...
Makannn jer...
Hahahaha...


Tapi mak aku cakap Cucur Jawa a.k.a Cucur  Tuang hari ni x berapa menjadi sangat
Sebab guna tepung beras brand lain..
Mak aku cakap kalau nak buat Cucur Jawa better guna tepung beras Cap Bunga Teratai
Mmm....setiao kali nak beli gepubg beras mak aku pesan amik cap teratai...


Kata mak bukan semua teoung beras sesuai buat kuih
Ada yang memang dikhaskan untuk buat kuih..
Ada yang dikhaskan untuk buat laksa atau laksam....ikut brand
Si...brand tu bukan semata2 brand
Tetapi juga untuk bezakan penggunaannnya


Resipi just c&p dari post..
RESIPI CUCUR JAWA kat sini...



CUCUR JAWA:
1cawan tepung beras
1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula perang
1/2 caran gula putih
1 1/4 cawan air suam
sikit garam
minyak masak

1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...

Resipi atas ni mak aku cakap yang nenek pernah ajar dan yang  selalu mak aku guna .

Tapi kata mak aku ada lagi 1 resipi  yang bahannya sama tapi rationya berbeza..
CUCUR JAWA RESIPI 2...kat sini...



CUCUR JAWA RESIPI 2
1cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
3/4cawan gula perang
3/4caran gula putih
 2 cawan air suam
sikit garam
minyak masak

1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...



3 comments:

  1. salam

    suka kuih ni. Arwah mak ajar pakai air kelapa tua instead of air. anyway.. kuih ni buat asik flat aja, satu je menjadi. so lama lama makan kuih flat cam lempeng..hahaha


    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...
      Mak kiter cakap kalau kuih ni flat tu tandanya cair sangat tu..
      Tapi kalau dah sedap...flat pun xpa..
      Flat & Syap kan saling melengkapi..hahaha...tetiba lak

      Delete
  2. dah give up.. mixture masa buat dulu tu saya baya awak... mixture macam batter... tak tahu apa yang kurang.. hahahahahahhehheheheheh

    ReplyDelete