Monday, 22 October 2018

PEGAGA MASAK LEMAK CILI API DENGAN AYAM

Pegaga Masak Lemak Cili Api Dengan Ayam
Lauk untuk lunch semalam
Weeked kan...mak aku masak lauk special la skit
Heee...kira special la untuk we all



Masak Lemak Cili Api Pegaga dan Ayam ni sedappp
Actually aku memang suka sangat Ayam kalau dibuat Masak Lemak Cili Api
Haaaa...Jangan Sayur Masak Lemak Putih dah la....
Aku x suka masak lemak putih


Masak Lemak Cili Api Pegaga ni ada juga kenatng
Mak aku letak kentang sebab aku ngan abang suka kentang
Mak aku cakap buat Masak Lemak cili api ni sebab
Masa makan kenduri umah mama ada menu Daging Salai Masak Lemak cili Api campur kentang
Masa balik citer kat abang...abang cakap sedapnya
Abang cakap abang pun pernah buat MAsak Lemak Cili Api Daging Salai untuk staff lunch
Mak aku tanya man abang dapat  Salai?
Abang cakap dia panggang jer daging dalam oven pastu buat masak lemak cili api.
Alaaa.....naper abang x masak camtu kat umah?
Ala..aku tahu abang malas nak masak kalau kat umah sebab nanti mak aku banyak bising kalau abang masak....hahaha


Ulam Pegaga ni nampak dah seminggu dalam peti ais
Mak aku cakap amik kat tepi tangki air tu ngan Chik Yati cleaner sejak minggu lepas
Tapi sebab simpan dalam plastik dalam peti ais....still fresh walaupun dah seminggu


Aku tahu tempat pegaga tepi tang air tu
Beberapa bulan yang lepas pun dah tulis about pegaga tu dalam post
KERABU PEGAGA DENGAN SARDIN kat sini...

PEGAGA MASAK LEMAK CILI API DENGAN AYAM
1/2 ekor ayam
daun pegaga- ikut pilihan
1 asam keping
1 kotak kecil santan kotak
1 sudu teh garam
2 biji kentang
1 batang serai-ketuk

Bahan Tumbuk:
15 cili padi merah
1/2 bawang besar
1ketul kunyit
(boleh ganti kunyit serbuk)

1. Masak ayam,kentang  bersama bahan tumbuk dan 2 cawan air hingga mendidih
2. Bila kenang dan ayam empuk baru masukkan garam dan asam keping
3. Tambah santan + 1/2 cawan lagi air supaya dapat kuah yang pekat
4. Biar mendidih sekalilagi dan masukkan pegaga
5. Kacau sekejap sahaja dan  sesuaikan rasanya
6. Matikan api


Ayam...mak aku cakap lebih sedap gunakan bahagian bertulang
Sebab nanti kuah dia lagi sedap


Bahan tumbuk
Cili Padi
Haaa..bawang putih xde guna pun
Ni sebab pic cili masak sambal ada la bawag putih


Bahan tumbuk + air masukkan bersama ayam dalam periuk



Kentang pun masukkan juga
Tapi
Masak hingga ayam dan kentang empuk barulah dimasukkan asam dan garam

Tambah pegaga


Dan terus masukkan santan
Tulis resipi kat atas masukkan santan dulu baru masuk pegaga....
Sebab try & error...
Mak aku pesan better tambah santan dulu baru masukkan pegaga supaya warna pegaga kekal hijau cantik


Kacau sekejap sahaja sekadar  layu kan pegaga
Jangan masak lama nanti warna pegaga x cantik



Ni warna pegaga dimasak lama...
X cantik sebab dah hilang hijaunya
So..better masuk pegaga masak sekejap sahaja


Untuk rasa masin masamnya..
Hahaha....rasa pun 1/2 mangkuk bai..!
Selain masak lemak ngan ayam ni..
Sebelum ni pernah post....
MASAK LEMAK CILI API PEGAGA DENGAN IKAN MASIN kat sini..

KERABU PEGAGA kat sini...
Dua2 yang dah post ni versi daun pegaga kerinting..
Hari ni nyer mak aku cakap pegaga spesis pegaga air...
Ada sejenis lagi pegaga yang pernah mak aku  tunjukkan....
KARABU DAUN PEGAGA GAJAH lat sini...
Pegaga gajah daun dia besarlah..
Dah namapun gajah..
Hmmm...asal besar jer orang kaitamn ngan Gajah..
Padahal kalau nak ikutkan Sains...
Haiwan terbesar bukan gajah
Tapi Ikan Paus
So..xkan nak panggil pegaga paus???


5 comments:

  1. salam

    ayam masak lemak sedap.. letak blend serai sedap oo.. selain dari daun kunyit hidup....

    daun kemangi kalau masak ikan haruan atau air tawar..masak lemak cili api.. dan serai dan daun kunyit.. sedap..

    ikan parang masak lemak cili api..
    ikan parang bakar masak lemak cili api.
    ikan tenggiri bakar atau fresh,daging pelanduk masak lemak cili padi, ikan sawah.. fresh masak lemak cili padi..
    sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa...daun kemangi tu macam daun selasih kan...mak kiter pernah sayur betik dengan daun selasih..bau dia kuat sangat...
      Kalu sirap selasih kiter suka...heeeee.
      Tapi daging pelanduk kiter blm pernah makan...mesti sedap kan..

      Delete
  2. daun kemangi yang kecik daunnya.. cousin kepada selasih but bukan daun selasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanya mak kiter
      Mak kiter cakap bau kemangi lagi keras..
      Dah google nanmpak macam sama tapi xleh nak bau la plk dalam internet...hahahaha

      Delete
  3. bau dia kuat dan manis dari selasih. selasih pungent sikit..

    ReplyDelete